BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
openai, sam altman

Bődületes tempóban égeti a pénzt az OpenAI, de a befektetők szívesen lapátolják be az újabb összegeket

Most 6,5 milliárd dolláros tőkeemelés és 5 milliárd dolláros hitelkeret érkezik a startup számára. Az OpenAI számára ez nagyjából két évre lehet elegendő korábbi információk alapján.

Újabb 6,5 milliárd dollár tőkét vonna be az OpenAI, egy olyan finanszírozási körben, mely már az eddigi 86 milliárd dollár helyett 150 milliárd dollárra értékelné a ChatGPT mögött álló startupot.

openai, sam altman
Az OpenAI legnagyobb befektetője jelenleg a Microsoft / Fotó: AFP

A megdöbbentő mennyiségű tőkét elégető mesterséges intelligencia startup mindemellett bankokkal is tárgyalásokat folytat egy 5 milliárd dolláros hitelkeretről a Bloomberg forrásai szerint.

Ezektől a cégektől érkezhet az újabb zsák pénz

A Thrive Capital kockázati tőkealap által vezetett finanszírozási körben részt vesz a tervek szerint az OpenAI eddigi legnagyobb támogatója, a Microsoft is, valamint arról az Apple és az Nvidia sem akar lemaradni.

A hitel kapcsán érdemes megjegyezni, hogy korábban más nagy technológiai cégek is a Wall Street bankjaihoz fordultak hasonló hitelkeretért, köztük a Facebook, az Alibaba, az Uber vagy a DoorDash, mielőtt tőzsdére léptek volna, gyakran a banki kapcsolatok erősítése érdekében. 

Általában aztán a kölcsönöket ezek a cégek azzal hálálták meg, hogy a bankok számára jelentős szerepet kínáltak tőzsdére lépésük lebonyolításában. 

Azonban az elméletileg még mindig egy nonprofit alapítvány által irányított OpenAI-nak alighanem át kell alakítania vállalati struktúráját a tőzsdei bevezetés előtt.

Az OpenAI vezetőjét korábban menesztették

A 2015-ben alapított OpenAI nemcsak a befektetők, de a felhasználók kegyeit is igyekszik elnyerni, így szerdán a cégvezető Sam Altman az Egyesült Államok rendkívül népszerű Oprah Winfrey vendégeként igyekezett tovább népszerűsíteni a cég technológiáját. Altmant egyébként tavaly az év végén rövid időre menesztette a céget irányító nonprofit szervezet igazgatótanácsa, mondván nem mindig őszinte, hogy aztán a befektetők és a dolgozók lázadása után visszahelyezze pozíciójába.

Azóta azonban számos kulcsember távozott az OpenAI-tól, melynek az eredeti 11 alapítójából már csak kettő van a cégnél. Sarah Friar, a vállalat pénzügyi igazgatója azt ígérte, hogy idén lesz lehetőségük a dolgozóknak is készpénzre váltani részvényeiket egy következő tender keretében. A tőzsdére még nem lépett startupok dolgozói részvényjuttatásaikat nem adhatják el a cég engedélye nélkül általában.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.