BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Csőd lett a vége: bóvlivá válhat a mémrészvény

Újabb fejezet a szélmalomharcban. Csődvédelmet kért szerdán a műanyag tárolóedényeiről világszerte ismert Tupperware, amely feladta a harcot a folyamatosan csökkenő kereslettel.

Szomorú véget érhet a műanyag tárolódobozairól világszerte ismert Tupperware története, a cég a termékei iránti kereslet folyamatos csökkenése következtében szerdán csődvédelmi kérvényt nyújtott be az amerikai hatóságokhoz – írja a CNBC.

Tupperware, csőd
Csődöt jelentett a Tupperware / Fotó: AFP

Az orlandói székhelyű vállalat hosszú vesszőfutását csak ideiglenesen tudta fékezni az évtized eleji koronavírus-járvány, amikor az otthoni főzés rövid időre megnövelte a színes, légmentesen záródó műanyag edények iránti keresletet.

A pandémiát követően azonban az elszabaduló alapanyagárak, valamint a munkaerő és a szállítási költségek tovább rontották a Tupperware árréseit, amit a tartósan magas infláció is gyengített, visszafogva az alacsony és közepes jövedelmű fogyasztók vásárlásait.

Az elmúlt évek során a vállalat pénzügyi helyzetét súlyosan befolyásolta a kihívásokkal teli makrogazdasági környezet

– írta Laurie Goldman vezérigazgató sajtóközleményében.

Csődöt jelentett a Tupperware

A Bloomberg még hétfőn számolt be róla, hogy a fizetési késedelembe esett Tupperware csődöt készül jelenteni, miután jogi és pénzügyi tanácsadókat vett igénybe.

A társaság rövid időre a kisbefektetőknél is fókuszba kerülő, és ezáltal mémrészvénnyé vált papírjainak árfolyama a hét eleje óta 58 százalékkal zsugorodott.

A delaware-i csődbírósághoz benyújtott kérelmében a vállalat 

  • fél- és egymilliárd dollár közötti értékű eszközöket, 
  • ám ennél nagyságrenddel nagyobb, 1–10 milliárd dollár közötti kötelezettségeket tüntetett fel. 
  • Eközben a Tupperware 50-100 ezer hitelezője várja, hogy pénzéhez jusson.

A társaság már egy éve próbál fordítani a kedvezőtlen folyamatokon, ám 2021 harmadik negyedéve óta hat egymást követő negyedévben is visszaeső bevételekről számolt be.

A vállalat tavaly állapodott meg hitelezőivel adósságának átstrukturálásáról, és a Moelis & Co. befektetési bankkal is szerződést kötött, hogy segítsen a stratégiai lehetőségek felkutatásában.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.