BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Dollar money in sugar

Elszállhat a cukor ára a boltokban is, ha ez így megy tovább

Miközben Brazíliában az erdőtüzek, a hőség és az aszály miatt csökken a cukortermelés, Thaiföldön az áradások okozhatnak problémát. S hogy teljes legyen a kép, India exportkorlátozásokat vezetett be a cukorra, miközben az etanolgyártást is fel akarja lendíteni. Mindez tökéletes vihart okozhat a nemzetközi cukorpiacon.

A globális cukorkínálatot legyaluló brazíliai erdőtüzek és aszály miatt Thaiföldre és Indiára hárulna a feladat, hogy fedezzék a kieső készleteket. Mindkét ázsiai ország emlékeztetett azonban, hogy náluk is súlyos kockázatok merültek fel a termeléssel kapcsolatban.

Dollar money in sugar cukor
Megint elszállhat a cukor ára a boltokban is / Fotó: Getty Images

Az egész cukorpiac puskaporos hordón ül

A Nymex New York-i árutőzsdén a nyerscukor határidős jegyzése szeptember eleje óta 19 százalékkal, február óta nem látott szintre emelkedett, mivel a legnagyobb termesztő és egyben exportőr Brazíliában egyre nagyobb terméskároktól tartanak 

  • az erdőtüzek, 
  • a hőség és 
  • a szárazság következtében.

Emiatt az üdítőitaloktól az édességekig világszerte minden cukrot tartalmazó élelmiszeripari terméknek is elszállhat az ára.

Bár a szakemberek várakozása szerint a második legnagyobb globális exportőr Thaiföld termése a következő, 2024–-25-ös szezonban jól alakulhat, ám a szeptemberi áradások újfent figyelmeztettek az időjárási kockázatokra, és félő, hogy a betakarítás késhet, ha a heves esőzések folytatódnak. A második legnagyobb termelő országban, Indiában pedig az etanolgyártás felfuttatása érdekében valószínűleg meghosszabbítják a cukorexport korlátozását.

A cukorpiac puskaporos hordón ül, elég egy szikra, hogy az egész a levegőbe repüljön

– mondta Henrique Akamine, a Tropical Research Services árupiaci elemzőcég cukor- és etanolpiacért felelős vezetője.

John Stansfield, a DNEXT Intelligence elemzőcég szakértője szerint a piacnak még van további tere a ralira, mivel a nettó vételi pozíciók még mindig messze a történelmi csúcsok alatt vannak.

Az összes nyersanyagpiac közül a cukorpiacon várható fundamentálisan az egyik legnagyobb áremelkedés – tette hozzá.

Millió tonnában mérhető a piacról hiányzó mennyiség

Az első negyedévben 2,2 millió tonnás globális kereskedelmi deficittel kell számolni Akamine szerint, míg Claudiu Covrig független elemző 1,3 millió tonnára teszi a potenciálisan hiányzó mennyiséget. A Nemzetközi Cukorszervezet a múlt hónapban azt prognosztizálta, hogy a cukortermelés 3,6 millió tonnával marad el a fogyasztástól 2024–25-ben, azaz a hiány még nagyobb lehet, mint a most véget érő szezonban.

A szűkös kínálat miatt az árak még magasabbra emelkedhetnek, ha további terméskiesések következnek be. Egyelőre Thaiföld 2024–25-ös cukorkibocsátása 10,6 millió tonnára várható az egy évvel korábbi 8,8 millió tonnáról, a Bloomberg által összeállított nyolc elemzői és kereskedői becslés átlaga szerint.

Habár egyelőre semmi jele, hogy a közelmúltbeli áradások csapást mérnének az ültetvényekre, a piac szoros figyelemmel kíséri az időjárást. 

Ha az eső novemberig kitart, az az új betakarításból származó termés feldolgozását januárig – a szokásosnál körülbelül egy hónappal későbbi időpontig – késleltetheti – mondta Virit Viseshsindh, a Nád- és Cukortanács főtitkára kedden.

A brazil problémák miatt a thai feldolgozás legkisebb késedelme azzal a kockázattal jár, hogy a világpiac befulladhat – véli Akamine.

India sem segít, inkább befelé fordul

Indiában az etanolgyártás nyersanyagigénye miatt a feldolgozott cukortermelés az előző szezonhoz mérten 2 millió tonnával, mintegy 30 millió tonnára esik vissza – írja a Bloomberg a megkérdezett 11 kereskedő és elemző átlagos konszenzusa alapján.

Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy ebből a külföldi piacok bármit is láthatnak majd, hiszen a kormány tavaly meghosszabbította az exportkorlátozást, hogy a választások előtt kordában tartsa a helyi árakat. Augusztusban ugyanakkor feloldotta a cukornádmalmokra és nádléből etanolt előállító lepárlóüzemekre vonatkozó korlátozásokat, hogy növeljék a növényi alapú üzemanyag arányát a benzinkeverékekben.

 

Ezzel együtt Indiának elméletileg elegendő cukra maradna ahhoz, hogy 2024–25-ben 1,8 millió tonna kivitelét engedélyezze, ha enyhíti az exportkorlátozásokat, mivel bőséges a hazai kínálat – mondta Rahil Shaikh, a mumbai Meir Commodities India kereskedelmi cég igazgatója.

A Bloomberg felmérésének számos válaszadója azonban nem hiszi, hogy a kormány engedélyezi az exportot. A DNEXT Intelligence munkatársa, Stansfield szintén nem számít nagy könnyítésekre Indiától.

Egyre világosabbá válik, hogy India mindenáron az etanolszektort kívánja helyzetbe hozni, és a világpiac nem számíthat India segítségére 

– mondta.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.