BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fél év alatt 222 milliárdos nyereséget termelt az MVM

Az állami energiaszolgáltató ötödével csökkenő bevétel mellett is növelni tudta nyereségét az idei első fél évben.

Közzétette idei első féléves jelentését az MVM Zrt.  kedd délelőtt, amely csökkenő árbevétel és üzemi eredmény mellett is növelni tudta nyereségét az alacsonyabb energiapiaci árak dacára is.

MVM, villamosenergia, közműcég
Kisebb bevételből csinált nagyobb nyereséget az MVM / Fotó: MVM

Az állami villamosenergia-szolgáltató értékesítésből származó bevétele 22 százalékkal 2156 milliárd forintra esett vissza, amit az alacsonyabb földgáz- és árampiaci árakkal magyaráz a társaság.

A cég teljesítményét leginkább mutató, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 63 milliárd forinttal – 12,8 százalékkal – 450 milliárd forintra mérséklődött, a 328 milliárd forintos működési eredmény pedig 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, de még így is lényegesen magasabb volt a 2022-es szintnél.

A 203 első félévihez hasonló eredményt a társaság szerint elsősorban a földgáz nagykereskedelmi piacon elért magasabb árrés, valamint a nukleáris és megújuló erőforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelésből származó magasabb árrés eredményezte.

Az EBITDA-t másfelől mérsékelte a földgáz egyetemes szolgáltatási tevékenység visszafogottabb teljesítménye, valamint a földgáz kiskereskedelmi és a magyarországi nagykereskedelmi villamosenergia-piacon elért alacsonyabb árrések.

Az adózás előtti eredmény ugyanakkor még így is közel tíz százalékkal 298 milliárd forintra hízott a jelentősen mérséklődő pénzügyi ráfordításoknak, valamint az időszak során felére csökkenő pénzügyi veszteségnek köszönhetően.

Az adózott nyereség a közterhek megfizetése után 222 milliárd forintra futott be, 6 százalékkal magasabbra a tavalyinál.

Az állami közműcég adósságállományából is jelentősen lefaragott, a tavaly év végén még 1418 milliárd forintos tartozása június végén már csak 832 milliárd forint volt. Utóbbi az EBITDA 0,9-szerese, szemben a 2023 végi 1,6-os mutatóval.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.