BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil euró-forint árfolyam, erős dollár jellemezheti az év végét

A hazai deviza főként az euróval szemben maradhat lendületben, a dollárreláció már erősen a zöldhasú irányába hajolhat el az év hátralévő részében. A forint stabilitása az MNB kamatpályájának is jót tehet.

Az iBanFirst fizetési szolgáltatócég elemzői jegyzete szerint az euró-forint árfolyama az év végéig a 380 és 400 közötti sávban marad egy esetleges 400-as szint fölé emelkedéssel, ezzel pedig végső soron az MNB is elégedett lehet – a stabilitás ugyanis növelheti a hazánkba vetett befektetői bizalmat, ez a tényező pedig egyre fontosabbá válik a hazai jegybank számára.

Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,And,Euro,Coins
forint árfolyam
Stabil euró-forint árfolyamra számítanak az elemzők / Fotó: Shutterstock

A dollárral szemben gyengülhet a forint

Ami a dollárral szembeni forintárfolyamot illeti, a cég elemzői további gyengülési hullámra számítanak, elsősorban azért, mert a befektetők, különösen a fedezeti alapok, még mindig dollárvételi pozícióban vannak a legtöbb feltörekvő piaci devizával szemben, és ez a tendencia valószínűleg nem fog változni, függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást Amerikában.

A dollár várhatóan erős marad a negyedik negyedévben és 2025-ben is,

mivel mind a demokraták, mind a republikánusok protekcionista politikát folytatnak, ami inkább erősíti a valutát, mintsem hogy gyengítené. 

 

Az elemzők rámutatnak: ugyan az köztudott, hogy Trump a továbbiakban is támogatja a protekcionista intézkedéseket, kérdéses, hogy ez pontosan hogyan jelenhetne meg a következő demokrata kormányzat lépéseiben, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy Biden alatt a világ egyharmada és a legalacsonyabb jövedelmű országok 60 százaléka az amerikai protekcionista intézkedések valamilyen formája alá tartozik, így a másik oldal sem zárkózik el a gazdaságvédelem választékos eszköztárától.

Izgalmas lesz az euró-dollár keresztje is

Ha az amerikai választások egyértelmű eredményt hoznak, akkor az elemzők előrejelzései szerint az euró-dollár árfolyam az év végéig 1,07 és 1,12 között ingadozhat, a kurzust pedig az idén és a következő év elején két kulcsfontosságú strukturális tényező fogja befolyásolni.

  • Egyrészt az USA gazdasági teljesítménye: mivel a Fed agresszívan csökkenti a kamatlábakat, és az USA termelékenysége 3 százalék közelében van, az amerikai gazdaság várhatóan felülmúlja az elkövetkező években Európa gazdaságát. Ez vonzhatja a magasabb megtérülést kereső befektetőket, ami támogatja az erős dollárt.
  • Másrészt az amerikai részvénypiac teljesítménye: az USA erős részvénypiaci teljesítménye, különösen az S&P 500 és a Nasdaq indexé, tőkebeáramlást vonzhat, ami tovább erősíti a dollárt.

Az iBanFirst becslése szerint a dollárindex 9,3 százalékkal túlértékelt, bár ez még mindig elmarad az 1980-as évekbeli, több mint 20 százalékos csúcsértéktől, ez az állapot pedig valószínűleg az elkövetkező években is fennmarad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.