BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Goldman Sachs: elmaradhat a nagy rali a réz piacán

A lassú kínai gazdasági helyreállás fékezheti a réz raliját, de jövő év végére így is átlépheti a tonnánkénti 10 ezer dollárt a jegyzés a Goldman Sachs szerint.

Elképzelhető, hogy mégsem valósul meg a rézpiacon várt rali, legalábbis a Goldman Sachs szerint, amely a minap harmadával visszavágta a sárga fém árfolyamára vonatkozó előrejelzését.

réz, Kína, New Materials Workshop in Huzhou
A lassú kínai gazdasági helyreállás fékezheti a réz raliját / Fotó: AFP

A nagybank arra számít, hogy a réz tonnánkénti ára átlagosan 10 100 dollár lehet jövőre, ami jócskán elmarad eddigi, 15 ezer dolláros prognózisuktól. Az idei év végére várt, 12 ezer dolláros célár pedig csak 2025 után teljesülhet az amerikai nagybank frissített várakozása alapján.

A fontos ipari fém raliját az egyre inkább csalódást keltő kínai gazdasági helyreállás lassíthatja. A világ második legnagyobb gazdaságát továbbra is ingatlanpiaci válság sújtja, ami a réz iránti keresletet is visszafoghatja a Goldman szerint.

A vártnál gyengébb kínai nyersanyagkereslet, valamint a kínai gazdasági kilátások lefelé mutató kockázatai miatt a nyersanyagokkal kapcsolatban szelektívebb, kevésbé konstruktív taktikai álláspontot képviselünk

idézi a nagybank elemzését a Bloomberg.

A megnyesett árfolyamvárakozás mellett még így is 14 százalékkal drágulhat a réz a következő szűk másfél évben.

Nemcsak a rézzel kapcsolatban vált óvatosabbá a pénzintézet. Az alumínium célárából 310 dollárt vágott le, unciánként 2540 dolláros szintre várva a nyersanyagot 2025 végére, de a vasérc és a nikkel árfolyamkilátásait illetően is pesszimista maradt a Goldman.

A réz árfolyama 2020-tól
 

A geopolitikai kockázatok ellen az arany jelenthet ezúttal is menedéket, amely kiemelkedik a nyersanyagok közül, és a Goldman is optimista a nemesfém kilátásait illetően. A kurzust unciánként 2700 dollárra várják jövő év elejére, ami szűk fél év alatt további nyolc százalékos ralit jelenthet, amit a nyugati alapkezelők vásárlásai, valamint a jegybankok által támasztott folyamatos kereslet hajthatnak majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.