BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gőzerővel és tiszta 5G-technológiával készül a 4iG Észak-Macedóniába

Nagy port vert fel nagyjából egy hónapja a 4iG és az észak-macedón kormány által aláírt nem kötelező érvényű szándéknyilatkozat, melynek célja a nyugat-balkáni ország digitális átalakulásának felgyorsítása. A 4iG zöldmezős beruházással megvalósuló expanziójának indítékairól és kockázatairól is beszélt a Világgazdaságnak Zarándy Pál, a csoport mobil- és 5G stratégiai igazgatója.

A Nyugat-Balkánon miért pont Észak-Macedóniában akarnak terjeszkedni, ahol már a Deutsche Telekom csoporthoz tartozó Magyar Telekom által az egyik legnagyobb globális multi is jelen van?

Zarándy Pál 4iG (Csoport mobil és 5G stratégiai igazgató)
 Zarándy Pál, a 4iG csoport mobil- és 5G stratégiai igazgatója / Fotó: Ványi Ákos

Az egész Nyugat-Balkán központi helyet foglal el a 4iG növekedési stratégiájában. Folyamatosan keressük a piacra lépés lehetőségeit ezekben az országokban. Albániában és Montenegróban immár majdnem három éve piacvezetőként vagyunk jelen. 

Észak-Macedóniában jelenleg két nagy mobilszolgáltató osztozik a piac nagy részén, és ők uralják a vezetékes- és tévépiacokat is. 

Az elérhető rádiófrekvencia-készletet, az új belépők által felhasználható alapinfrastruktúra elemeket figyelembe véve úgy értékeljük, hogy van helye és üzleti potenciálja egy hosszú távú stratégia szerint egy a régióban már erős pozíciókkal rendelkező harmadik szereplőnek.

A mobil mellett természetesen a vezetékes- és a tévépiaci szegmensek is lényegesek számunkra, mint ahogyan a digitalizáció területén is jelentős növekedési lehetőségeket látunk.

A Deutsche Telekom csoport Montenegróban is erős mobil-vezetékes versenytársunk, mi pedig egy „mobile only” operációval versenyzünk, mégpedig nagyon sikeresen és nyereségesen.

A 4iG csoportban az elmúlt három évben felhalmozott nemzetközi távközlési iparági tudás és tapasztalat fontos sikertényező lesz Észak-Macedóniában is, nemcsak most, a piacra lépési folyamat tervezési szakaszában, hanem az indítási és felfutási időszakban is. 

A 4iG  növekedésének következő mérföldköve

Hogyan illeszkedik ez, illetve a balkáni expanzió általában a 4iG hosszú távú stratégiájába?

A nyugat-balkáni expanzió négy éve központi helyet foglal el a 4iG hosszú távú stratégiájában a távközlési, valamint a digitalizációs piacok tekintetében is. Úgy látjuk, hogy ebben az észak-macedón piacra lépésünk lesz a következő mérföldkő.

Hogy néz ki a piac Észak-Macedóniában, milyen a gazdasági helyzet, hogyan fogadják a nyugati cégeket?

Észak-Macedónia fejlődő ország, 2005 óta EU-tagjelölt, amellett NATO-tagország is. Az ország digitális érettsége most jutott abba a fázisba, hogy szükségessé vált egy következő technológiai ugrás, amely többek között a minőség javulásával, a hálózati lefedettség növelésével, adatközpontok létesítésével hozzájárul a helyi gazdaság növekedéséhez, illetve becsatornázza Észak-Macedóniát azokba a nemzetközi telekommunikációs hálózatokba, amelyek számos területen, például a felhőszolgáltatások területén tovább támogatják a helyi gazdasági fellendülést. 

Úgy látjuk, hogy az észak-macedón kormány felismerte a távközlési hálózatok fejlesztésében és a digitalizációban rejlő lehetőségeket, ami segíti a tőkeerős és hosszú távra tervező, új nemzetközi szereplők megjelenését. Ennek a helyzetnek köszönhető, hogy 

az észak-macedón kormány nagyon erősen támogatja a piacra lépésünket, erről szól az az előzetes megállapodás is, amelyet augusztus végén írtunk alá a kormánnyal. 

A Montenegróban és Albániában az elmúlt majdnem három évben bemutatott teljesítményünk is erős referencia. Mindkét országban nagyon komoly új infrastruktúra-beruházási ciklusokat indítottunk, felpezsdítve az egész digitális ökoszisztémát. Montenegróban a mobil- és 5G-beruházások frontján álltunk az élre, Albániában pedig mind a mobil-, mind a vezetékesfronton. 

Az elmúlt napokban indítottuk el Albániában a 10 gigabites optikai széles sávú internethozzáférés-szolgáltatásunkat, ami még Nyugat Európában is ritkaságszámba megy. Montenegróban pedig a helyi hatóságok legfrissebb jelentése szerint nekünk van a legtöbb 5G-előfizetőnk.

Helyi specialitások és kockázatok

Milyen az országban a szabályozás, mennyiben tér el az uniós környezettől?

Az ország EU-integrációra való felkészülési folyamatának fontos része a szabályozási környezet EU-környezettel való harmonizációja. Mindig vannak helyi specialitások, de alapvetően az EU-ban megszokotthoz hasonló szabályozási környezetre számítunk a távközlési, illetve tágabban az elektronikus hírközlési piacok terén is.

Most áll fel az észak-macedón kormánnyal közösen létrehozott munkacsoportunk, melynek célja, hogy megismerjük a gazdasági és a szabályozási környezet minden releváns részletét, például a frekvenciahasználati jogosultságokat vagy a jogi sajátosságokat. 

Emellett pedig már tendereztetjük azokat a nemzetközi tanácsadó cégeket, amelyek támogatnak bennünket a piacra lépésben műszaki, kereskedelmi és jogi területeken is. 

Észak-Macedónia szabályozási környezetében mindamellett markánsan megjelenik az Egyesült Államok által elindított úgy nevezett Clean Network-kezdeményezés, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy tilos kínai partnerekkel dolgozni az 5G-s mobiltechnológia terén. Albániában már találkoztunk hasonlóan szigorú környezettel, ott az új mobilhálózatunkat teljes egészében a svéd Ericsson eszközeit felhasználva építettük ki, a korábban használt kínai eszközöket lecserélve.

 

Milyen kockázatokkal számolnak a szkopjei piacra lépés nyomán?

Egy zöldmezős beruházás esetén nyilvánvalóan mindig vannak kockázatok, az üzleti tervezésnél ezért mindenképpen több forgatókönyvvel kell kalkulálnunk.

Stratégiai lépés a 4iG számára az észak-macedón távközlési, majd erre alapozva az IT- és digitalizációs piacainak a meghódítása, tehát hosszú távra tervezünk.

A mobiliparágat jellemző nagy technológiai ciklusok az előnyünkre szolgálnak. Zöldmezős belépőként nekünk például már nem kell 2G- és 3G-eszközöket vásárolnunk és üzemeltetnünk, koncentrálhatunk a sokkal modernebb és költséghatékonyabb 4G- és 5G-technológiára. A mobilhálózati technológián kívül más üzleti és műszaki területek terén is előnyünkre válik, hogy tiszta lappal tudunk indulni. Ahol csak lehetséges, például az IT-rendszerek vagy a beszerzés terén, maximálisan ki fogjuk aknázni a csoportszinergiáinkat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.