BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Oil,Pipe,Line,Valve,In,Front,Of,The,Barrels,With OPEC

Eredményes volt a szaúdi lobbi: jelentősen megemelné termelését az olajkartell

Így stabilizálnák télre is az olajárakat. Több OPEC-tagállam azonban decemberig még több termeléscsökkentést is végrehajtana. A termelésnövelés mellett Szaúd-Arábia hónapok óta kampányol.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei, az OPEC+ a tervek szerint decembertől kezdve napi 180 ezer hordóval növelné a kitermelést, amellyel fokozatosan ellensúlyozni akarják az elmúlt hónapok meredek csökkentéseit, és a téli hónapokban is stabilan tartanák az energiaárakat.

Oil,Pipe,Line,Valve,In,Front,Of,The,Barrels,With OPEC
Decemberben jelentősen megemelné termelését az OPEC+ / Fotó: Shutterstock

A Reuters értesülései szerint a termelésnövelés mellett Szaúd-Arábia hónapok óta kampányol, és elkötelezettek amellett, hogy december 1-jétől kezdve fellendítsék a kibocsátásukat, ezzel pedig a hordónkénti 100 dolláros olajárcéljukat is elengednék.

A közelmúltban visszafogott olajkitermelés miatt kompenzációs lépéseket vezetünk be, hogy a téli hónapokkal párhuzamosan megugró keresletnek eleget tudjunk tenni – olvasható az olajkartell közleményében.

A decemberi növelési terv kezdetéig azonban több tagállam, köztük Irak és Kazahsztán is ígéretet tett arra, hogy összesen mintegy 123 ezer hordónyi csökkentést hajtsanak végre, hogy a kínálat ne nőjön túl nagyra.

Az OPEC+ csúcsminiszterei a tervek szerint október 2-án találkoznak, hogy áttekintsék a piacot, és várhatóan akkor fogják hivatalossá tenni a politikát.

Maguk alá temetik az OPEC+ termelésbővítő terveit a beszakadó olajárak

A piac nem áll készen arra, hogy benyelje az extra hordókat.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.