BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kirobbanó formában a Vertikal

Az üzletágak közül kiemelkedett a környezetgazdálkodás és logisztika.

Kirobbanó árbevétel-növekedést és zsíros profitbővülést jelentett a Vertikal.  A hazai környezetgazdálkodás és környezetvédelem meghatározó, félévszázados múltra visszatekintő szereplője kedden piaczárás után tette közzé idei első féléves számait.

Swamp,In,Recycle,Icon,Shape,Surrounded,By,Woods,And,Trees,
 Ezer százalékot meghaladó növekedésével kiemelkedett a környezetgazdálkodás / Fotó: Shutterstock

Az értékesítés nettó árbevétele 10,1 milliárd forint volt az idei első fél évben, ami 

év per év alapon 409 százalékos növekedést jelent.

Míg az adózás előtti eredmény 918 millió forint volt, s ez 193 százalékos növekedés. Az adózott eredmény 112 százalékkal nőtt, s 532 millió forint lett. Az adózott eredmény kapcsán a gyorsjelentés kiemelte, hogy 2023. július 1. napjától a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásban részt vevő szervezetek, az energiaellátók jövedelemadójának, köznapi megnevezéssel

 a Robin Hood-adó alanyává váltak. 

Az EBITDA 76 százalékos növekedést mutat: a tavalyi első félévi 674 millió forintról 1,189 milliárd forintra emelkedett az idei első félévben. Ennek kapcsán kiemelték, hogy a hulladékgazdálkodási koncessziós rendszer 2023. július 1. napjától indult.
 

A társaság 

fő tevékenysége a műanyagipari termékek gyártása,

de a komplexitást segítik a kiegészítő üzletágak. Üzletáganként tekintve, azt látjuk, hogy 8,6 milliárdos árbevételével, s ezer százalékot meghaladó növekedésével kiemelkedett a környezetgazdálkodás és logisztika. De továbbra is jelentős a közel 1,3 milliárdos árbevételt elért műanyaggyártás, melynek bővülése 130 százalékos volt. Az építőipari és a kereskedelmi tevékenységek szerepe szerényebb volt.

A Vertikal a 2023. július 1. napjától indult hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerben elnyert szerződéseit figyelembe véve határozta meg prognózisait a 2028. évig kiterjedően. A menedzsment a prognózishoz képest tervezett – féléves tényadatokon alapuló – éves tervezett árbevétel nem számottevő csökkenése mellett 

a célként kitűzött EBITDA mutatók teljesítése várja.

 A társaság az idei évre 21,45 milliárdos árbevételt és 2,89 milliárdos EBITDÁ-t tervezett. 2028-ra 34,6 milliárd az árbevételi terv és 5.58 milliárd a tervezett EBITDA. 

A részvény a BÉT Xtend kategóriájában forog. Szerdán délelőtt 12 forinton jegyezték 168 ezres forgalom mellett. Az elmúlt 1 évben 7,60 és 12,70 között mozgott a kurzus. A befektetői fórum abban bizakodik, hogy a hulladékgazdálkodásban hatalmas potenciál van.    

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.