BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisrészvények lehetnek a Fed kamatvágásának nagy nyertesei

Minden adott a kisrészvények további ralijához a Fed kamatdöntését követően a szakértők szerint.

Újabb lendületet adhat a Fed szerda esti kamatdöntése az utóbbi időszakban kifejezetten jól szereplő amerikai kisrészvényeknek.

Markets Open After Dow Gains Over 200 On Thursday
Folytatódhat a kisrészvényrali a tengerentúlon / Fotó: Getty Images

A kétezer kis- és közepes méretű tőzsdei céget tartalmazó Russell 2000 index 3 százalékot emelkedett az elmúlt egy hónap során, és ezzel jócskán felülmúlta az 1,4 százalékkal erősödő, a félezer legnagyobb tengerentúli tőzsdei cég papírjait követő S&P 500 indexet.

A piaci szereplők többnyire optimisták a további kilátásokat illetően, a kis és közepes méretű tőzsdei cégek a következő hónapok során is a szélesebb piacok előtt járhatnak majd, ezt a várakozást pedig leginkább a Fed szerda estére várt kamatcsökkentéséhez, valamint az amerikai puha gazdasági landoláshoz fűzött remények fűtik.

A kisebb tőzsdei kapitalizációjú vállalatok ugyanis jellemzően érzékenyebben reagálnak a hitelfelvételi költségek és a gazdasági környezet alakulására, mivel általában magasabb az adósságállományuk, mint nagyobb társaiké, és működésük finanszírozásához jobban támaszkodnak külső forrásokra.

A kispapírok várható felülteljesítése mögött az értékalapú és a növekedési részvények közötti (value vs. growth) befektetői fókuszváltás állhat, előbbi tematika ugyanis előtérbe került azt követően, hogy a Magnificent Seven néven emlegetett technológiai óriások ralija falba ütközött a nyár közepén

mondta a MarketWatchnak Jay Hatfield, az Infrastructure Capital Advisors vezérigazgatója és az InfraCap Small Cap Income ETF portfóliómenedzsere.

A szakértő hozzátette, hogy egyes kis kapitalizációjú cégeket tartalmazó indexek közül többen is felülreprezentáltak a kamatszintekre érzékeny és a hagyományosan osztalékfizető szektorok képviselői, például a pénzügyi és az ingatlanos cégek.

A kispapírok mellett szól még az alacsonyabb értékeltségük és a nagyobb eredménynövekedési kilátásuk is. Az S&P 600 Small Cap index 16,7-szeres P/E mutatón forog, míg az S&P 500 vonatkozó mutatója 23,4 jelenleg. A FactSet elemzői konszenzusa alapján a kis méretű amerikai vállalatok nyeresége átlagosan 20 százalékkal bővülhet jövőre, míg a nagyvállalatoknál 15 százalékos növekedésről szólnak az aktuális várakozások.

 

„Tekintettel az értékelési diszkontra, a (potenciális) nyereségnövekedésre és a kis kapitalizációjú részvények ciklikus jellegére, a Fed kamatvágása nagyon jó katalizátor lehet, hogy feltámadjon a befektetők érdeklődése a kisrészvények iránt” – hangsúlyozta Matt Palazzolo, a Bernstein Private Wealth Management vezető befektetési elemzője. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.