BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lerántották a leplet a népszerű befektetés sötét oldaláról

Alig hasznosulnak az eredetileg kitűzött céloknak megfelelően a zöldkötvényeken keresztül bevont források egy friss tanulmány szerint.

Az Egyesült Államokban kibocsátott zöldkötvények szinte semennyire sem ösztönzik az éghajlatváltozás elleni fellépést egy friss tanulmány szerint, ez pedig aláássa a világszinten több mint háromezermilliárd dolláros befektetés vélt érdemeit.

zöld kötvények, beruházás, Double,Exposure,Graphic,Of,Business,People,Working,Over,Wind,Turbine
Nem igazán az eredeti céloknak megfelelően hasznosulnak a zöldkötvények / Fotó: Shutterstock

A vállalatok és önkormányzatok által 2013 és 2022 között kibocsátott első zöldkötvények értékesítéséből származó bevételek mindössze 2 százalékát fordították olyan projektek finanszírozására, amelyek valóban egyedülállóak, vagy nem a már létező munkát ismétlik meg – erre a megállapításra jutott Pauline Lam és Jeffrey Wurgler a National Bureau of Economic Research legfrissebb számában megjelent tanulmányában.

Az elvileg a klímaváltozás hatásait mérséklő, illetve környezettudatos projektek finanszírozására tervezett zöldkötvények forrásainak jelentős részét már meglévő adósságuk újrafinanszírozására fordították a kibocsátók, a vállalatoknál ez az arány 30, az önkormányzatoknál pedig 45 százalék volt a vizsgált időszakban. Sok más esetben a forrásokat már meglévő projektek bővítésére vagy a már meglévőhöz hasonló beruházásokra használták fel.

„Az eredményeket cinikusan értelmezve a zöldkötvények piaca nagyrészt finanszírozási mellékszál” – emeli ki Lam és Wurgler közös tanulmányukban.

Az empirikus következtetés az, hogy maga a zöldkötvény címke kevés biztosítékot nyújt arra, hogy a forrásokat olyan projektre irányítják, amelynek zöldtulajdonságai újszerűek a kibocsátó számára

– teszik hozzá.

A zöldeszközök képezik az éghajlat-változási kötvények 5 ezermilliárd dolláros piacának legnagyobb szeletét, melynek bővülését tovább gyorsítja, hogy a kormányok és a vállalatok alacsonyabb hitelköltségek mellett keresnek tőkét beruházásaikhoz.

Bár a zöldkötvény-kibocsátások legnagyobb részét Európa adja, ahol az Egyesült Államokénál szigorúbb  környezetvédelmi, szociális és vállalatirányítási (ESG) szabályok vannak érvényben, az elmúlt három év során az amerikai kontinensen is nőtt ezek volumene: 2024 első nyolc hónapjában 79,7 milliárd dollár volt az összértékük, ami 11 százalékos növekedés a tavalyihoz képest a Bloomberg Intelligence adatai szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.