BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leminősítették a Molt – elmaradhat a várt rali, oda lehet az extra osztalék is

Az Ukrajnán keresztül érkező orosz olajszállítás leállása és a különadók is még nem beárazott kockázatot jelentenek, miközben a külső környezet is rosszabb lehet az eddiginél. Az Erste mindezek miatt felhalmozás helyett csökkentésre ajánlja a Mol részvényeit.

Jelentősen visszavágta a Mol részvényeire vonatkozó célárat csütörtökön kiadott friss elemzésében az Erste, amely ezzel egyidejűleg felhalmozásról csökkentésre minősítette le a hazai olajcégre vonatkozó ajánlását.

Mol, Erste, Budapest,,Hungary,-,July,8,,2024:,Mol,Logo,On,An
Felhalmozás helyett csökkenteni kell a Mol-kitettséget az Erste szerint / Fotó: Shutterstock

A bankház a korábbi, 3450 forintos árfolyam-várakozását 2600 forintra húzta vissza, ami azt jelenti, hogy a közel 30 százalékos rali helyett immár 3 százalékos árfolyamesésre számít. Ennek tükrében nem meglepő a vétel helyett eladásra módosított javaslat.

A lépést két okkal indokolja Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

A szakértő egyrészt romló külső környezetre számít a következő években, másrészt az orosz olajellátás leállása és további magyar különadók sújthatják a céget, melyek kockázatát nem tükrözi teljesen a részvényárfolyam.

Ami a külső környezetet illeti, az Erste hordónként 100 dollárról 80 dollárra csökkentette a Brent-olajár előrejelzését, emellett lényegesen gyengébb finomítói nyereségre is számít.

Az európai árrések jövőre lényegében visszaállhatnak a hosszú távú átlaghoz, sokkal gyorsabban, mint amire korábban számítani lehetett. Az Ural Med Komplex marzs esetében ez 23 dollár helyett 12 dollárt jelent hordónként. A nyomott petrolkémiai előrejelzést kismértékben módosította csak, míg a gázáraknál nem változtatott, 2025 után csökkenő árakra számít a globális cseppfolyósföldgáz-kínálat növekedése miatt.

Az idei 3 milliárd dollár feletti tisztított, CCS-alapú EBITDA jövőre 2,4 milliárd dollárra süllyedhet a rosszabb környezet és egyes különadók már bejelentett emelése miatt.

A szabályozói környezet és az orosz olajszállítás esetleges leállása további kockázatokat jelent, az utóbbira már korábbi jegyzetében is figyelmeztetett az Erste.

Az elmúlt hetek nyilatkozatai és a kialakult politikai helyzet miatt jó esély van rá, hogy Ukrajna megszünteti a Mol finomítói felé történő orosz kőolajellátást a Barátság vezetéken. Emellett nő az esélye annak, hogy a magyar kormány 2025-ben megemeli a különadókat

 – hangsúlyozta Pletser Tamás.

Különadókkal terhelheti tovább a magyar kormány a Molt

Az utóbbi első jele, hogy az Ural-Brent különbségre kivetett adó küszöbét a hordónkénti 7,5 dollárról 5 dollárra csökkentette a kormány augusztus 1. óta, az e szint feletti árkülönbségre fizet a cég 95 százalékos különadót.

Az Erste elemzője leginkább a bányajáradék visszaemelésétől, illetve az 1 százalékos, hazai árbevételre kivetett különadó emelésétől tart. 

Ha ez két kockázati elem – az ukrán olajtranzit megszűnése és a magyar különadó emelése –  életbe lép, az kétmilliárd dollár alá viheti a cég CCS-alapú EBITDA-nyereségét. 

Ez pedig a Mol osztalékát is visszaveti, Pletser becslése szerint a Mol csak a szokásos, 150 forintos részvényenkénti összeget tudja ilyen esetben fizetni.

 

A Mol részvényei 0,6 százalékkal kerültek lejjebb a csütörtöki kereskedés első felében. Az év eleje óta ezzel már 5,6 százalékot ereszkedett a kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.