BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekvő költségek szorongatják az Xtend parketten forgó műanyagipari céget

Nem keltett igazi csalódást a Polyduct féléves gyorsjelentése, mert a tervek is visszafogottak voltak. Ugyanakkor időarányosan még ezeket sem éri el a társaság, az árfolyam mínuszba került.

Nehéz időket él a korábban szebb napokat látott Polyduct. A BÉT Xtend kategóriájában jegyzett műanyagiari gyártócég pénteken a kereskedési időben tette közzé idei első féléves jelentését a tőzsde honlapján. 

Polyduct
 2021. december 21-én 18 168 forintos bevezető áron lépett tőzsdére a Polyduct / Fotó: Polyduct

Nehéz gazdasági évre készülve állították össze az idei terveket – olvasható a vezetői összefoglalóban. Számoltak azzal, hogy árbevétel szintjén nemhogy növekedés, de még a tavalyi árbevétel reálértéken tartása sem prognosztizálható. Továbbá, hogy a negatív gazdasági környezetben az energiaárak növekedése, a beszállítók jelentős áremelései és a humán erőforrás bérigényei a gazdálkodás további mutatóit is rontani fogják. 

Csak a fémüzem teljesítménye bővült

Ennek ismeretében aligha lephette meg a piacot, hogy 

a Polyduct idei árbevételi terveinek teljesülése az első fél év zárásakor időarányosan jelentős elmaradásban volt. 

Az árbevétel elmaradását a valamennyi ágazatot sújtó általános gazdasági visszaesés, így mind a saját, mind a kooperációban gyártott műanyag és fémipari termékek keresletének visszaesése okozta. A menedzsment a termelékenység növelésével, a költségek csökkentésével és az új eladási lehetőségek keresésével igyekszik normalizálni a vállalat helyzetét.

Ágazatonként tekintve azt látjuk, hogy a műanyagüzemének teljesítménye 26 százalékkal csökkent, ellenben a Fémszer üzemé 9 százalékkal nőtt az idei első hat hónapban, év per év alapon. Összességében a visszaesés 16 százalékos az előző év azonos időszakához képest.

 

Nem tudják áthárítani a növekvő költségeket

A társaság az idei első fél évben 1,156 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami 8 százalékos visszaesés év per év alapon. A társaság üzemi eredménye 21,23 millió forint veszteség, s ez 111 millió forinttal marad el az előző év féléves eredményétől. 

Az EBITDA 60,91 millió forintra csökkent, ami 64 százalékos visszaesés.

Az árbevétel-arányos EBITDA a 2023-as 13,4 százalékos szintről 5,3 százalékra zsugorodott. A marzs változása szignifikáns, melynek oka, hogy a növekvő költségeket a Polyduct nem tudja áthárítani a piacra.

A pénzügyi tevékenység eredménye 46,3 millió forint nyereséget hozott, amit az árfolyamok kedvező alakulása, a kamatok és kamat jellegű bevételek növekedése eredményezett. 
Az adózott eredmény 23,19 millió forint volt az idei első fél évben.

A fél év során 29,73 millió forint osztalékot fizettek. 

Tavaly ősszel 10 ezer forint közeléből indult felfelé a kurzus, idén nyár óta 11 ezer forint felett jegyzik a papírt. A gyorsjelentés hírére 100 forinttal (0,84 százalék) 11 800 forintra esett vissza az árfolyam közel egymillió forintos péntek délelőtti forgalom mellett.    
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.