BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb szállítási megoldást keresnek a cégek, szenved a Fedex

Bő negyedével zsugorodott a Fedex negyedéves nyeresége. A globális szinten is meghatározó szállitmányozási óriás visszavágta egész éves növekedési céljait a gyengébb kereslet miatt.

Tizenhárom százalékot zuhantak a Fedex részvényei péntek délelőtt, a hivatalos amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben. A befektetői kitárazás mögött a globális szállítmányozási óriás gyenge első negyedéves teljesítménye, és a még visszafogottabb egész éves várakozások állnak.

Florida Economy
FedEx truck is seen in Key West, United States on May 7, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

A memphisi központú vállalat bevételei fél százalékkal 21,6 milliárd dollárra mérséklődtek az augusztus végén zárult első üzleti negyedévben. Működési eredménye ennél sokkal meredekebben, 27 százalékkal zuhant, 1,08 milliárd dollárra, miközben az üzemi árrés 5 százaléka csökkent az egy évvel korábbi 6,8 százalékról.

Az adózott nyereség bő negyedével, 790 millió dollárra apadt, ami egy részvényre vetítve 3,21 dolláros eredményt jelent. Tavaly ilyenkor még 4,23 dolláros EPS-t jelentett a társaság.

A Fedex a csökkenő eredményt a gazdasági környezetnek, konkrétabban elsőbbségi szállítmányok iránti csökkenő keresletnek tulajdonította, mivel az ügyfelek igyekeznek visszafogni a kiadásaikat.

A társaság legnagyobb vállalati ügyfelének, az Egyesült Államok Postaszolgálatának is kevesebb szerződéses megbízást teljesít, és csak emiatt félmilliárd dolláros bevételkiesést vár a jelenlegi üzleti évben.

A gyenge évkezdés miatt a 2025-ös üzleti esztendő egészére vonatkozó előrejelzését is lefelé módosította a vezetőség, amely így már csupán alacsony egy számjegyű százalékos bevételnövekedést vár a korábban prognosztizált alacsony-közepes egy számjegyű növekedéssel szemben. A korrigált, egy részvényre jutó eredmény (EPS) is az eddig várt 21-22 dollárnál kisebb, 20-21 dollár lehet.

Az alacsonyabb EPS-sáv azt a vélekedést tükrözi, hogy az árképzésben továbbra is nagy a verseny, és az ipar továbbra is kihívásokkal küzd

 – kommentálta a menedzsment prognózisát Garrett Holland, a Baird elemzője.

A Fedex a közelmúltban komplex szerkezetátalakításba kezdett, annak érdekében, hogy lefaragja több milliárd dolláros rezsiköltségeit a működési hatékonyság növelése mellett. Az elemzők szerint a kiadáscsökkentő program sikeres kivitelezése esetén gyümölcsöző lehet a vállalat számára.

„Van némi ok az optimizmusra, feltéve, hogy a megtakarítások felgyorsulnak az év hátralévő részében, és a főszezonban felgyorsul az árképzés” – írta jegyzetében Brian P. Ossenbeck a JPMorgan elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.