BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összekaptak a nagyok az OTP-n: régiós sereghajtó vagy alvó szépség a magyar nagybank?

Magasabb célár mellett is csupán tartásra ajánlja az OTP részvényeit a Bank of America, amely szerint a legnagyobb magyar bank a régiós sereghajtók közé tartozik a növekedés tekintetében. Az Erste különvéleménye szerint a hazai hitelező alvó szépség, amely egy akvizíció vagy a gazdasági környezet javulásával térhet magához.

Friss szektorelemzésben vette górcső alá a kelet-közép-európai bankrészvényeket a Bank of America (BofA). Az amerikai befektetési bank ebben felsrófolta az OTP papírjaira vonatkozó célárat is, a legnagyobb magyar banknak régiós összevetésben azonban így sincs oka a büszkeségre.

OTP
OTP: régiós sereghajtó vagy alvó szépség? / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A BofA az eddigi 19 800-ról 20 300 forintra emelte az OTP részvényeire vonatkozó árfolyam-várakozását, ami 10 százalékos felértékelődési lehetőséget jelent. Az ajánlásuk ezzel együtt semleges, azaz csak átlagos teljesítményre számítanak a vezető hazai pénzintézettől.  

Mindez régiós összevetésben még rosszabbul fest, ugyanis az osztrák Raiffeisent leszámítva az összes többi, általa követett térségbeli hitelező részvényeinél vételt ajánl az amerikai nagybank, ráadásul az OTP-nél sokkal vonzóbb, 20-40 százalékos árfolyamralit várva tőlük.

Ennek egyik fő mozgatóereje a részvényesi visszajuttatás lehet, amiben 

  • a lengyel Pekao 
  • és PKO, 
  • az osztrák Erste, 
  • valamint a cseh Komercni az éllovas.

Az OTP ellenben a teljes részvényesi juttatások tekintetében, vagyis az osztalékfizetést és a részvény-visszavásárlásokat is figyelembe véve utolsó a régiós bankok sorában. Emellett a BofA prognózisa szerint a nagybank eredménye sem növekszik, mindezeken túl pedig – a Raiffeisenhez hasonlóan – az orosz kitettség visszahúzó erő.

Az amerikai óriásbank emellett P/E (a részvényárfolyam és az egy részvényre jutó eredmény hányadosa) értékeltségi mutató alapján is kevés teret lát a felértékelődésre, mivel szerintük a jelenlegi, 5,6-os P/E mutató alig marad csak el a historikus, 6-os értéktől.

Erste különvélemény: az OTP egy alvó szépség

Az Erste különvéleménye szerint az OTP kapcsán a „már megint nincs rajta sapka” effektust láthatjuk. Az osztrák pénzintézetnél úgy vélik, az EU-s politikai csörték és a gyenge makrogazdasági kép miatt „van egy nemszeretem attitűd a magyar piac irányába”, és ez jelenik meg a BofA értékelésében is.

Megjegyzik, hogy az OTP részvényesi visszajuttatása éppen azért alacsonyabb más bankokénál, mert nem titkoltan további akvizíciókra készül. Ha nem valósul meg a tervezett bankvásárlás, akkor valószínűleg az OTP befektetői is nagyobb pénzmennyiséghez juthatnak.

Az Erste szerint az OTP továbbra is „alvó szépségnek” tekinthető, ezt a státuszt a makrokörnyezet javulása vagy éppen egy akvizíció változtathatja meg. Az Erste bizalmát jelzi, hogy 20 500 forintos célárral felhalmozásra ajánlja az OTP-részvényeket.

 

Az OTP kurzusa 0,2 százalékkal emelkedett kedd kora délutánig, idén pedig már 17,4 százalékot drágult a bankpapír.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.