BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A húszik a Pepco profitjára is lőnek

A hazánkban is jelen lévő lengyel diszkontüzletlánc húszszázalékos profitbővülést lengetett be a jövő kedden záruló üzleti évére. A közép-európai terjeszkedését előtérbe helyező Pepco az új boltnyitásainak köszönhetően a bevételeit is növelni tudta.

A lengyel hátterű Pepco diszkont-kiskereskedelmi csoport előre felkészíti részvényeseit az esetleges rossz hírekre, amit a beszállítási láncok felszakadozásából származó nehézségek okoznak számára. A Magyarországon is kiterjedt üzlethálózattal rendelkező csoport egy héttel (!) 2023/2024-es üzleti évének zárása előtt már jelezte, hogy a legalább egy éve nyitva lévő egységeinél befolyt bevétel 3,1 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi bázisidőszakban kimutatottnál. 

Pepco 
Warsaw,,Poland,-,April,2022:,The,Logo,Of,The,Pepco
A Pepco Távol-Keletről rendelt árui sokszor késve érkeztek a boltokba / Fotó: Shutterstock

Az viszont pozitív, hogy a Pepco az új üzletnyitásoknak köszönhetően összességében 10 százalékkal növelni tudta bevételeit a szeptember 22-ével zárult 51. héten. Hogy mennyivel, azt az elemzők fantáziájára és kalkulációs készségére bízza a lengyel diszkontlánc, mivel erről konkrét adatokat csak a december 10-én publikálandó gyorsjelentésében közöl majd. 

A Pepco a gondok ellenére is növelni tudta a profitját

Mankót azért adott a számításokhoz: a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) a pénzügyi évre 900 millió euró környékére nőhet a tavaly elért 753 millióról, az üzemi marzsok is javuló tendenciát mutatnak, így az eddigi ismert adatokból kikövetkeztetve a bevétel jóval 6 milliárd euró felett lehet a most záruló üzleti évben.

A társaság közleményében hangsúlyozza, hogy rajta kívül álló okok miatt nem tudta magát tartani a menetrendhez, ahogy azok a konténerszállító hajók sem, amelyek az Irán-barát húszik rakétatámadásainak vannak kitéve a Vörös-tengeren, ha az Európába vezető rövidebb utat, a Szuezi-csatornát választják. 

A Pepco a csúszások elkerülésére előbbre ütemezi a szállításokat, ezzel biztosítva, hogy boltjai a Távol-Keletről megrendelt árut késve kapják meg.

A húszik „beépülnek” az üzleti tervbe 

A húszik tengeri blokádja minden bizonnyal áthúzódik a Pepco októberrel induló 2024–2025-ös pénzügyi évére, úgyhogy ez az elővigyázatosság már beépül a cég üzleti tervébe. A beszállítói csúszások egyébként a csoporton belül elsősorban a Pepco által forgalmazott ruházati termékeknél jelentkeztek.

 

A befektetők a 10 százalékos bruttó forgalom- és a 20 százalékos profitbővülés hatása alá kerültek, ennek eredményeként 

  • a Pepco,
  • a Poundland
  • és a Dealz

üzleteket összefogó kiskereskedelmi csoport varsói tőzsdén jegyzett részvényeinek árfolyama csütörtök délig 4,6 százalékkal erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.