BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Razziáztak a Deutsche Börse és a Nasdaq irodáiban az európai hatóságok

A hatóságoknak versenyjogi aggályai vannak. Azt pontosan nem tudni, hogy a tőzsdeüzemeltetők mivel sértettek szabályt, de a származtatott ügyletek (opciók, határidős szerződések) terén folynak a vizsgálatok.

Razziát tartottak az Európai Unió hatóságai a Nasdaq és a Deutsche Börse irodáiban, egy olyan vizsgálat keretében, mely a származtatott termékekkel kapcsolatos trösztellenes jogsértéseket érinti.

DAX turns 35, Deutsche Börse, Nasdaq
Nem biztos, hogy szabályt sértett a Nasdaq vagy a Deutsche Börse, de a vizsgálat zajlik / Fotó: AFP

Az Európai Bizottság még hétfőn késő este jelentette be, hogy versenyellenes magatartás lehetősége miatt tartott előre be nem jelentett ellenőrzést a vállalatok irodáiban két országban (azt nem közölte, melyek ezek). A vizsgálat olyan származtatott pénzügyi termékekre összpontosít, melyek a mögöttes eszköz árain alapulnak, mint egy kötvény, részvény vagy épp kamatszint.

Razziák a tőzsdéknél

Kedden a Financial Times összefoglalója szerint mind a Nasdaq, mind a Deutsche Börse elismerte a vizsgálat tényét és közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal. Brüsszel pedig arról számolt be, hogy a razziákkal azt kívánják megállapítani, hogy 

a tőzsdeüzemeltetők megsértették-e az uniós jogot a túlságosan korlátozó üzleti gyakorlatukkal.

Egy Deutsche Börséhez közeli forrás szerint ugyanakkor az EU csak egy kis szeletét vizsgálja a származtatott pénzügyi termékeknek és a cég ügyvédei szerin nem szükséges forrásokat elkülöníteni esetleges bírságokra. A vizsgálat ugyanis nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tőzsdék megszegték a versenyjogi szabályokat.

A Nasdaq amerikai anyavállalata a világ egyik legnagyobb tőzsdéje, mely az EU-ban több piacot is üzemeltet, köztük a svéd, a dán és a finn tőzsdét, de foglalkozik kereskedelemmel és elszámolási ügyletekkel is, mind a részvények, mind a hitelek, mind az árupiaci származtatott termékek terén.

A Deutsche Börse piaci érték alapján az EU legnagyobb tőzsdéje, többek között a frankfurti tőzsdét és az Eurexet üzemelteti. Utóbbi az unió legnagyobb származtatott termékekkel foglalkozó piaca. A részvény, árupiaci, hitel és deviza terén is működő piactéren a múlt hónapban több mint 154 millió ügyletet kötöttek meg. A Deutsche Börse emellett 75 százalékos tulajdonosa a European Energy Exchange-nek is, ahol áram, gáz és más árupiaci termékekre lehet származtatott ügyleteket kötni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.