BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódhat a csúcsokat döngető Richter ralija a felhőrégióban

Jelentősen megemelt célárral ajánlja továbbra is vételre a hazai gyógyszergyártó részvényeit az Erste. A Richter mellett az OTP is magasabb árcédulát kapott a Raiffeisentől.

Nagy céláremeléssel díjazta az Erste a Richter részvényárfolyamának minapi csúcsdöntését. Az osztrák bank friss elemzésében 12 695 forintra srófolta fel a hazai gyógyszergyártó papírjaira vonatkozó árfolyam-várakozását az eddigi 11 345 forintról, a jelentős, 15 százalékos hozampotenciál miatt továbbra is vételre ajánlva.

richter_LUS_8757
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Bő tizedével emelte a Richter célárát az Erste

A bankház elemzője szerint a Richter árfolyama jelenleg nem tükrözi a vállalat hosszú távú növekedési kilátásait, amit a női egészség szegmensben erősödő pozíciója és a Vraylar potenciáljának teljes kiaknázása, valamint az AbbVie-val folytatott k+f együttműködésből származó előnyök tovább növelnek, különös tekintettel a Vraylar 2.0-ra.

Az Ersténél azzal számolnak, hogy 2024-ben a nagy- és kiskereskedelmi tevékenységek csökkenő értékesítéseit több mint ellensúlyozza a gyógyszeripari üzletág robusztusabb teljesítménye, így 861,8 milliárd forintra emelték árbevétel-előrejelzésüket.

Az üzemi eredmény tekintetében pedig az eddig jelzettnél 30 százalékkal magasabb, 257,6 milliárd forintos üzemi eredményre számítanak az erősebb bruttó fedezet pozitív hatását, valamint a különadó elszámolásának változását figyelembe véve.

A Richter adózott nyeresége 238,9 milliárd forint lehet idén az Erste frissített prognózisa szerint, 45,8 százalékkal magasabb a korábban előre jelzettnél.

A Vraylar royaltybevételeinek növekedése és a női egészségügyi szegmens erős értékesítési bővülése jó kilátásokat biztosít 2025-re is. A vállalat nettó nyereségét jövőre 237,4 milliárd forint, árbevétele pedig 932,4 milliárd forint lehet – vélik az Ersténél.

Ugrásszerűen javult az OTP megítélése is

Nem a Richter az egyedüli hazai blue chip részvény, amelyre magasabb célárat aggattak az elemzők. Az OTP-re vonatkozóan a másik osztrák bankóriás a Raiffeisen fogalmazott meg még optimistább véleményt. A legnagyobb magyar bankpapírt az eddigi 18 950 forint helyett már 21 800 forintra várják egyéves távlaton, ami ugyancsak 15 százalékos felértékelődési lehetőséget jelent. A Raiffeisen továbbra is vételt ajánl.

A hazai nagypapírok elemzői megítélése általában véve is kedvező, ennek alapján a csúcsszintről is folytathatja raliját a BUX. Az első számú magyar részvényindex több mint 90 százalékát kitevő négy blue chip közül az OTP konszenzusos elemzői célára 20 884 forint, a Mol-papíroké 3450 forint, a Richteré 11 756 forint, a Magyar Telekomé pedig 1101 forint az LSEG adatbázisa szerint.

Ennek alapján 

  • az OTP 10,2 százalékkal, 
  • a Mol 28,9 százalékkal, 
  • a Richter 7 százalékkal, 
  • a Magyar Telekom pedig 5 százalékkal 

értékelődhet fel az előttünk álló 12 hónapban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.