BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorsdöntő ülésre készül az amerikai jegybank

A Fednek még tíz napja van a döntésig.

Már nem az a kérdés – amit az amerikai jegybank döntéshozóinak, a Fed Nyílt Piaci Bizottsága tagjainak el kell dönteniük –, hogy lesz-e kamatvágás, hanem hogy mekkora legyen az. Elegendő lesz-e egy 25 bázispontos csökkentés, hogy a gazdaság továbbra is növekedjen, vagy jobban meg kell nyomniuk a ceruzáikat.

amerikai
Tíz nap múlva minden szem Jerome Powellre, az amerikai jegybank elnökére szegeződik / Fotó: AFP

A pénteki havi munkaerőpiaci jelentés azt mutatta, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt három hónapban mérséklődött a munkahely-teremtés üteme, és a 2020-as járvány kezdete óta a leglassabb tempót érte el. Ennek ellenére a befektetők szkeptikusak annak megítélésében, hogy a Fed jegybankárai szeptember 17–18-i ülésükön veszik-e maguknak a bátorságot egy markánsabb döntéshez. Heves vitára van ugyanis kilátás ebben a kérdésben például Jerome Powell Fed-elnök, aki nyitott egy nagyobb csökkentésre, és más bizottsági tagok között – idézi a Bloomberg Diane Swonkot, a KPMG vezető közgazdászát.

A tét nagy. Powell regnálása alatt a Fed az infláció elszabadulása után anno túl későn lépett, hogy megfékezze az 1980-as évek eleje óta legsúlyosabb áremelkedési hullámot, ami aláásta az amerikai háztartások vásárlóerejét. Ha ezúttal is túl lassúak lesznek, felhajtják a munkanélküliséget, és recesszióba taszíthatják a gazdaságot.

Powellnek most az örökségére kell gondolnia, és tényleg meg kell találnia a puha leszállás felé vezető utat

– mondta Swonk.

Már nagyobb rizikót látnak az óvatos megközelítésben, mint a nagyobb vágásban

Eközben, mivel a gazdasági aktivitás legtöbb mutatója határozottan csökkenő tendenciát mutat, egyes közgazdászok már nagyobb kockázatot látnak az óvatos megközelítésben, mint az agresszív lépésekben.

A növekvő munkanélküliség gyorsan ördögi körré válhat, mivel a fogyasztók visszafogják a kiadásaikat, ami viszont még több vállalatot késztet arra, hogy elbocsássa a munkavállalóit. A munkanélküliségi ráta máris majdnem 1 teljes százalékponttal emelkedett a tavalyi mélyponthoz képest.

A helyzet komoly, hiszen az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szeptember 4-én közzétett jelentése szerint az üres álláshelyek száma júliusban a 2021-es év eleje óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Az üres álláshelyek és a munkanélküliek aránya – amely a világjárvány idején a kettő az egyhez arányt is elérte – mostanra nagyjából egy az egyhez arányra csökkent.

Pénteken teljes volt a tanácstalanság a tőzsdéken

A tőzsdék pénteken meglehetősen volatilisan csapkodtak, mivel a munkaerőpiaci jelentés után kezdetben a befektetők az 50 bázispontos kamatcsökkentésre tettek. Pozícióikbóé aztán rögvest kiszálltak, amikor Christopher Waller, a Fed egyik döntéshozója arról beszélt, hogy a következő hónapokban megjelenő további adatok előtt nem valószínű az ilyen mértékű csökkentés.

A kormányzat a Fed szeptemberi és következő, november 6–7-i ülése között még két havi foglalkoztatási jelentést tesz közzé. A befektetők jelenleg a novemberi és a decemberi ülésen a fél-fél pontos csökkentésre adják a legnagyobb esélyt.

„A Fed fokozatos megközelítést alkalmaz” – mondta Stephen Juneau, a Bank of America közgazdásza. 

Nem akarnak téves jelzést küldeni a piacoknak, mivel jelenleg nagyjából úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság még mindig jól teljesít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.