BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump vagy Harris: ki melyik szektoroknak kedvezhet?

Az amerikai elnökválasztás a világpolitika talán legfontosabb eseménye, amely kihat a globális gazdaságra.

A jelöltek eltérő elképzelései alapvetően befolyásolhatják, hogy merre halad tovább az Egyesült Államok gazdasága, milyen irányokat vesz a költségvetési politika, az adópolitika, a külkereskedelem, a monetáris politika. A választásokat megelőző időszak rendszerint bizonytalanságot hoz a tőkepiacokon, maga a választás azonban általában inkább jó hatással van a tőzsdékre. Az elmúlt hatvan év statisztikái szerint, ha a Covid és a pénzügyi válság éveit nem számítjuk, az amerikai elnökválasztások éveinek őszi időszaka átlagosan erősebb volt, mint a nem választási éveké.
 

Donald Trump és Kamala Harris (B-J) / Fotó: AFP

Eltérő adópolitika

Hogy melyik elnök milyen gazdaságpolitikát valósítana meg a megválasztása után, abban az egyik legélesebb eltérés az adópolitikai elképzelésekben van. Míg Trump adócsökkentésekkel indítaná be a gazdaságot, Harris magasabb társaságiadó-kulcsot sürget.

Trump első elnöksége alatt 16 százalékponttal, egészen 21 százalékra csökkentette a társaságiadó-kulcsot, melyet a következő ciklusában akár egészen 15 százalékra vinne le ígéretei szerint. Harris ezzel szemben 28 százalékra emelné a vállalatok által fizetendő adóterhet. Emellett az USA-ban népszerű részvény-visszavásárlást is további adókkal terhelné, a jelenlegi 1 százalékos adót megnégyszerezné, illetve a magas jövedelműek árfolyamnyereségen elért jövedelmén is magasabb adókulcsot alkalmazna.
A fentiek alapján várhatóan Trumpnál fog még inkább megszaladni a költségvetés hiánya, ami pedig az utóbbi elnökségek alatt leginkább a demokrata elnökök alatt történt meg. 
A vámpolitika kapcsán Trump ugyan markánsabban, de alapvetően hasonlóan gondolkoznak, és tetemes mértékű vámokat vetnének ki a Kínából érkező termékekre, nyersanyagokra. Az egészségügyben mindketten elsősorban a gyógyszerárak csökkentését szeretnék elérni, a demokraták elhivatott támogatói az egészségügyi szektornak – Biden alatt a GDP közel 6 százalékát költötték egészségügyi kiadásokra. 

„Drill baby, drill” 

Az alcímben szereplő mondás Trump beszédében hangzott el a republikánus jelölőgyűlésen idén nyáron, mellyel az amerikai olajkitermelés növelésének ösztönzésére utalt, a belföldi kitermelés növelésén keresztül az energiaköltségeket szeretné csökkenteni. A termelés ösztönzése nem csupán Trumphoz köthető, ugyanis a jelenlegi elnök alatt is folyamatosan nőtt az olajkitermelés. Piaci elemzők úgy vélik, hogy az olajárra a piaci tényezők nagyobb hatással vannak, mint amekkora nyomást Trump adókedvezményekkel gyakorolni tudna. A zöldenergia felé elmozdulást viszont lassíthatja, és nagyobb teret kaphatnak a hagyományos energiacégek.
Az energiaszektor mellett állítása szerint jelentős összegeket fordítana az infrastruktúra fejlesztésére, utak, hidak, repterek építésén keresztül. Ez felértékelődési lehetőséget rejthet az építkezésekhez kapcsolt vállalatok számára. A vámok és a lazább szabályozói környezet az infláció magasabb szinten ragadását eredményezhetné, ami lassíthatná a Fed kamatvágási ciklusát is. A magasabb szinten normalizálódó kamatszint a kamatmarzsok tágulásán keresztül, míg a lazább szabályozói környezet a költségek mérséklésén keresztül javíthatja a pénzügyi intézmények jövedelmezőségét. Ebben a környezetben pedig ismét felélénkülhetnek az M&A-tranzakciók – melyek 2022-t követően a 2017-es szintek alatt tartózkodnak –, jókora lökést adva a befektetési bankoknak.

Harris és a kamatok

Demokrata győzelem esetén erőteljesebb antiinflációs politika várható, ami nagyobb teret engedne a Fednek a kamatvágáshoz. Ennek értelmében a kötvények felértékelődésére lehet számítani, így érdemes lehet hosszabb amerikai államkötvényekre pozicionálni.
Harris és a demokrata párt elkötelezett támogatója a gazdaság zöldítésének és a klímavédelemnek, ezért elsődlegesen a megújulóenergia-szektor emelkedhet a győzelme esetén. 
Biden alatt meghosszabbították az Obamacare néven is ismert, Affordable Care Actot (ACA), ami az egészségbiztosítás kiterjesztését célozza a tágabb lakosság számára. Az ACA keretében nyújtott támogatások 2025 végén lejárnak, azonban Harris megválasztása esetén ezt alighanem ismét meghosszabbítják, sőt az állam által nyújtott támogatások mértéke is nőhet, amelyből leginkább az egészségügyi szolgáltatócégek profitálhatnak. A gyógyszergyártó cégekre viszont kedvezőtlenül hathatnak a gyógyszerárak mérséklésére való törekvések.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.