BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nokia már látja a fényt az alagút végén

A vállalat egyes területeken gyors növekedést vár, akárcsak versenytársa, az Ericsson. A finn cég azonban a befektetőket nem győzte meg, zuhan az árfolyam.

Az Ericssonhoz hasonlóan a Nokia is a kereslet élénkülését várja egyes területeken, miközben harmadik negyedévi működési eredmények 9 százalékos növekedéséről is beszámolt csütörtökön.

Visitors walk past near the Nokia stand at the Mobile World Congress (MWC), the telecom industry's biggest annual gathering, in Barcelona on February 27, 2023. (Photo by Thomas COEX / AFP)
A Nokia a hálózati infrastruktúra terén nagy növekedésre számít / Fotó: Thomas COEX / AFP

A vállalat kamat- és adózás előtti működési nyeresége (EBIT) 454 millió eurót tett ki a harmadik negyedévben, szemben a tavalyi év azonos időszakával, amikor az csak 418 millió euró volt, így a piaci várakozásokat is felülmúlta a cég, melyek átlaga 424 millió euró volt.

Kisebb forgalom mellett is nőtt a nyereség

Az összehasonlítható alapon számolt bruttó árrés 40,8 százalékról 45,7 százalékra nőtt, részben a költségek lefaragásának köszönhetően, részben pedig azért, mert a vállalat több berendezést adott el a magas haszonkulcsú piacokon.

A működési eredmény annak ellenére nőtt, hogy a Nokia árbevétele 8 százalékkal csökkent, 4,33 milliárd eurót tett ki, főként az indiai eladások hanyatlása miatt. Emögött azonban az áll, hogy tavaly ugrásszerűen nőtt az indiai forgalom, így a csökkenés egy magas bázishoz képest történt.

A Nokia fenntartotta egész évre vonatkozó kilátásait, és közölte, hogy a negyedik negyedévben a növekedés jelentős gyorsulásra számít a hálózati infrastruktúra üzletágban.

Mindennek ellenére a csütörtöki kereskedés során a vállalat részvényei több mint 4 százalékot vesztettek értékükből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.