BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alteo: óriási zöldberuházásba kezdett a pesti tőzsde sztárja

Története legnagyobb zöldmezős beruházását hajtja végre az Alteo három villamosenergia-tároló megépítésével Győrben és Banán. Az Alteo 28 milliárd forint értékű beruházásaihoz 9,4 milliárd forint támogatást kapott.

Megvalósítási szakaszba lépett az Alteo eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása, melynek keretében három villamosenergia-tárolót létesít a társaság 28 milliárd forint értékben – erről számolt be csütörtök délelőtt a megújuló energiát hasznosító közműszolgáltató a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Alteo, Nagy kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át Győrben
Elindultak az Alteo villamosenergia-tároló beruházásai / Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Története legnagyobb zöldberuházásába kezd az Alteo

A társaság közlése szerint leányvállalata, a Pannon Szélerőmű Kft. egy 10 megawatt (MW) teljesítményű, 20 MWh beépített kapacitású villamosenergia-tároló projekt kivitelezését kezdte meg  Banán, melynek összértéke négy milliárd forint.

Győrben két hasonló beruházás munkálatai indulnak el. Az ALTEO-Therm Kft. a banaival megegyező teljesítményű és beépített kapacitású villamosenergia-tárolót létesít Kandó Kálmán utcai telephelyén, ugyancsak négymilliárd forintból.

A harmadik, és egyben legnagyobb értékű, 20 milliárd forintos beruházást a az ALTEO-Depónia Kft. hajtja végre győri Nemzetközi Ipari Park területén. Ennek keretében egy 49,9 MW teljesítményű, 99,8 MWh beépített kapacitású villamosenergia-tároló épül.

A létesítendő lítium-ionos villamosenergia-tárolók maximális teljesítményen üzemeltetve 2 órán át alkalmasak megszakítás nélkül villamosenergia ki- vagy betáplálásra. Magas teljesítményük és rövid reakcióidejük révén hatékony frekvenciaszabályozási képességet biztosítanak a villamosenergia rendszerben, ennélfogva növelik a hálózat stabilitását.

Milliárdos támogatás segíti az energetikai beruházást

A három beruházáshoz összesen 9,436 milliárd forint támogatást nyertek el az Alteo leányvállalatai az RRF-6.5.1-23 kódszámú „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőkkel” című pályázat keretében. 

A nyertes pályázatok összesített projektértéke mintegy 28 milliárd forint. Ez az Alteo történetének eddigi legnagyobb méretű zöldmezős beruházása.

A projekt keretében megvalósuló tárolókkal jelentősen bővül az Alteo által aggregált portfólió rugalmassága, mely a vállalat saját termelésmenedzsment rendszereinek támogatásával jelenik meg a villamosenergia- és szabályozásitartalék-piacokon. A hazai villamosenergia-rendszer flexibilitásának növelése révén hozzájárul az ország energiaszuverenitási céljainak eléréséhez és jelentős mértékben képes előmozdítani a klímabarát energetikai megoldások használatának bővülését is.

Az Alteo leánycégei legalább 10 évre vállalták a támogatással épülő tárolók üzemeltetését, amihez a pályázat 10 évig fix, tárolói teljesítményre vetített bevételkompenzáció alapú támogatást biztosít. A tárolók üzemeltetését legkésőbb 2026. április 30-ig meg kell kezdeni.

Az Ateo részvényeivel az előző napi, 4300 forintos záróáron kereskednek csütörtök délelőtt fél 10-kor. A vállalat tőzsdei értéke idén közel másfélszeresére hízott.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.