BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
AutoWallis

Ismét lekörözte a hazai piacot az AutoWallis, közel az újabb rekordév

Közel 20 százalékkal növelte újgépjármű-eladásait a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójának kiskereskedelmi üzletága az év első kilenc hónapjában, miközben a használtautó-értékesítés 32 százalékkal bővült. Az AutoWallis csoport nagykereskedelmi üzletága a harmadik negyedévben ismét rekordot ért el.

Újabb rekordévet zárhat az AutoWallis gépjármű-értékesítése, miután az év első kilenc hónapjában a tavalyihoz képest 4,1 százalékkal több, 36 346 darab új és használt járművet adott el a középkelet-európai régió 16 országában jelen levő csoport – derül ki a társaság kedd reggel közzétett negyedéves értékesítési jelentéséből

AutoWallis, rekordértékesítés, gépjármű eladások,
Újabb rekordértékesítéssel zárhatja az évet az AutoWallis / Fotó: AutoWallis

Az AutoWallis üzletágai közül a kiskereskedelmi szegmens mutatta legnagyobb növekedést, miután 19,7 százalékkal 7196 darabra növelte az új, és 31,8 százalékkal 1905 darabra a használt gépjárművek eladási számait. 

Dübörög a kiskereskedelem az AutoWallisnál

A növekedést 6 százalékkal támogatta a cseh Stratos Auto három BMW-márkakereskedésének július elején lezárt felvásárlása, valamint az AutoWallis budapesti Renault- és Dacia-kereskedésének értékesítési adatai is. 

A közel ötödével bővülő kiskereskedelmi értékesítés továbbra is meghaladja a magyar adatokat, miután hazánkban mindössze 7,3 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új személyautók száma. 

A kiskereskedelmi üzletághoz tartozó szerviz szolgáltatások esetében 13,8 százalékkal 151 050-re emelkedett a szervizórák száma (a növekedés közel fele, 6,6 százalék köszönhető a cseh akvizíciónak). 

Rekordok dőltek a nagykereskedelmi üzletágban

A nagykereskedelmi üzletágban tavaly ősz óta ismét folyamatosan bővül az értékesítés, a 2023-as év azonos időszakához képest mindössze 0,8 százalékkal kevesebb (az elmaradás félévkor még 5,8 százalék volt), összesen 27 245 darab új gépjárművet adott el az AutoWallis. A kismértékű csökkenést az első negyedév túlnyomórészt technikai jellegű visszaesése okozta, melyet egyrészt a korábbi kiugróan magas értékesítések bázishatása, illetve az idei első fél évben a Szuezi-csatorna és a vörös-tengeri helyzet miatt megnövekedett tengeri szállítási határidők együttesen magyaráznak. A látszólagos csökkenésben elsősorban a SsangYong (–1130 db) játszott szerepet, amelyet a többi márka csak részben tudott ellensúlyozni. 

A nagykereskedelmi üzletág teljesítményének összesített pozitív trendjét mutatja, hogy 

  • az idei első negyedév csökkenéséhez képest 
  • a második negyedévben a 2023-as 9277 darabról 10 729 darabra (+15,6 százalék), 
  • míg a harmadik negyedévben a tavalyi 6966 darabról 7934 darabra (+13,9 százalék) ugrott az értékesítés. 

Erős számok a szolgáltatásoknál is, újabb rekordév a láthatáron

Az AutoWallis mobilitási szolgáltatások üzletága (melybe a csoport rövid és hosszú távú gépjárműkölcsönzése, továbbá a flottakezelés tartozik) a wigo carsharing tavalyi akvizíciójának köszönhetően jelentősen, 283 639-re növelte a bérleti események számát. A wigo carsharing mellett a Magyarországon az AutoWallis által üzemeltetett Sixt, valamint a csoporthoz tartozó wigo fleet flottakezelő (korábban Nelson Flottalízing) flottamérete, elsősorban racionalizálási projektek eredményeként 1,6 százalékkal 3853 darabra csökkent, miközben a rövid távú gépjárműkölcsönzés bérleti napjainak száma 3,8 százalékkal 157 042-re nőtt. 

Az első háromnegyedéves számok megfelelnek a társaság várakozásainak, az év hátralevő részében további növekedés várható, így 2024-et akár újabb rekordértékesítéssel zárhatja a csoport 

– mondta el Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója.

 

Az AutoWallis részvényei idén 29 százalékot drágultak, de a Concorde és az MBH Bank elemzése szerint is mintegy 50 százalékkal lehet alulértékelt a részvény a jelenlegi, 150 forintos árfolyamon. A Concorde 230, az MBH Bank 223 forintos célár mellett egyaránt vételre ajánlja a papírt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.