BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Csúcson a befektetői optimizmus - a Bank of Americánál megszólalt a vészcsengő

Hatalmasat javult a globális befektetői hangulat októberben, aminek következtében vészesen visszaesett az alapkezelőknél menedzselt portfóliókban a készpénz aránya. Mivel pedig ez a jövőbeli befektetések gátjává válhat, a Bank of America eladási jelzést adott ki.

Az amerikai kamatcsökkentésnek és a gazdaság puha leszállására vonatkozó várakozások feléledésének, valamint a kínai gazdaságösztönző ígéreteknek köszönhetően 2020 júniusa óta nem nőtt akkorát a globális befektetői optimizmus, mint októberben – derült ki a Bank of America (BofA) alapkezelők körében végzett felméréséből.

bank of america
Tombol a globális optimizmus a Bank of America felmérése szerint / Fotó: AFP

A készpénzszinteken, a részvényallokáción és a gazdasági növekedési várakozásokon alapuló hangulatmérésünk 3,8-ról 5,6 pontra nőtt, ami a legnagyobb havi emelkedés június 20 óta

 – tette hozzá a BofA.
Az alapkezelők által menedzselt eszközállományon belül a készpénz aránya a szeptemberi 4,2 százalékról 3,9 százalékra, a kötvényekké pedig 15 százalékra csökkent, míg a részvények állománya 31 százalékra nőtt.

A felmérés szerint a befektetők arra számítanak, hogy a közelgő amerikai választások leginkább a kereskedelempolitikára lesznek hatással (47 százalék), ezt követi a geopolitika (15 százalék) és az adózás (11 százalék).

Bár a puha leszállással kapcsolatos bizakodás erősödése nyomán a befektetők újra a részvények felé fordultak, a portfóliók készpénzszintje olyan meredeken estek vissza, hogy a bank saját mérőszámai alapján tavaly június óta először adott ki eladási jelzést.

Az elmúlt 14 évben 11 korábbi „eladási” jelzés volt, amelyeket követően a globális részvények hozama –2,5 százalék volt az azt követő 1 hónapban és -0,8 százalék az azt követő három hónapban

– közölte a bank, utalva az MSCI All-World index (ACWI) teljesítményére, amely októberben eddig 0,6 százalékkal emelkedett, és a zsinórban hatodik havi emelkedés felé tart.

Az október 4. és 10. között zajló felmérésben 231 menedzser vett részt, akik összesen 574 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.