BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövő héttől a régiós bankokra szegezzük figyelmünket

Jövő héten jelent a Raiffeisen, az Erste és az OTP is, hatalmas figyelem övezi majd a beszámolók legapróbb részletét is. A befektetőket az elmúlt időszak számain túl a bankok osztalékfizetéssel kapcsolatos jelzései érdeklik talán a leginkább.

Az amerikai jelentési szezon már javában dübörög, a régióban azonban még jövő hétig kell várnunk az első fecskékre. Az elmúlt negyedévekben jelentős felértékelődésen keresztülment régiós bankok nagy figyelmet kaphatnak. 

Bucharest,,Romania,-,June,28,,2020:,A,Logo,Of,The, bank,
A nagybankok után a régiós hitelintézetek kerülnek a középpontba / Fotó: Shutterstock

Kiváló kilátások a régiós bankok háza táján

A sort október 30-án, szerdán a Raiffeisen fogja megkezdeni, melyet az Erste rögtön egy nappal később folytat, az OTP viszont csak november 8-án, pénteken teszi közzé a harmadik negyedéves beszámolóját. A befektetők fókuszában a kamatmarzsok és az eszközminőség alakulása, valamint a jövő évre várható részvényesi kifizetés központi helyen kell hogy szerepeljen.

A recesszió szele hiába lengi be az európai gazdaságot, a bankok jövedelmezősége kiemelkedő maradhat az idei évben is. 

Ezt a bravúrt ráadásul úgy sikerülhet elérni, hogy valamilyen extra terhet szinte kivétel nélkül minden országban be kell fizetniük. A magasabb adóterhek átterhelése ugyanakkor könnyen ment az elmúlt években, mert a magas inflációs környezetben a banki költségek emelkedése talán a legkevésbé látványos problémák egyike volt az ügyfeleknek.

Negyedéves előrejelzéseink szerint a bankok számára a szeptemberrel zárult három hónapban is kitarthatott a pozitív momentum. Az európai és régiós kamatcsökkentésnek a nettó kamatbevételekre minden bizonnyal lesz némi negatív hatása, melyet a díj- és jutalékbevételek növekedése kompenzálhatott. A működési költségek várhatóan a második negyedévihez hasonló összegre fognak rúgni, míg a kockázati költségek a továbbra is kiváló hitelportfólió-minőségnek köszönhetően relatív alacsony szinten maradhattak.

Várakozásunk szerint a továbbra is erős trend miatt a bevételi előrejelzéseket felfelé módosíthatják a bankok, ugyanakkor azzal is számolunk, hogy a hitelbővülés minden hitelintézet esetében lefelé lesz módosítva a továbbra is visszafogott gazdasági aktivitás miatt.

Nagy hangsúlyt kaphat a részvényesi kifizetés előre irányzott összege is, 

az ezzel kapcsolatban felmerülő minden információmorzsára gyorsan reagálhat majd a piac. 

Az Erste már az előző negyedéves jelentés alkalmával elhintette, hogy jövőre 3 eurót fizethet ki részvényenként, de a részvény-visszavásárlási program folytatásával kapcsolatos kommentek még fontosabbak lehetnek. 

Az OTP esetében a legégetőbb kérdések egyike, hogy vajon 

sikerül-e akvirálni bankot a következő hónapokban. 

Jelentős akvizíció hiányában ugyanis az ezer forint feletti rekordosztalék sem lenne elrugaszkodott várakozás, egy ilyen bejelentésre könnyen 20 ezer forint fölé repülhetnének a részvények. 

A Raiffeisen esetében az orosz leány eladásának témája kevesebb figyelmet kaphat, itt az alapoperáció fenntartható eredménye és a jövő évi osztalékkilátás lehet porondon.

Kockázat-hozam szempontjából a jelentéseket megelőző preferencia-sorrendünk elején az OTP van, 

ide érdemes továbbra is téteket tenni, mert jelentős szembeszelet egyelőre nem azonosítottunk. Az Erste esetében óvatosságot javaslunk, mert a most futó részvény-visszavásárlási programját lelassította, és az ezzel kapcsolatos, esetleg csalódást keltő kommentjei profitrealizáláshoz vezethetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.