BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Interest,Rate,And,Dividend,Concept,,Businessman,Calculating,Income,And,Return

Csúcs, amit a lakosság a pénzével tett a nyár végén

Közel kétszáz milliárd forinttal gyarapodott a lakosság hazai értékpapírokban tartott vagyona a nyár végén, amely ezzel ismét rekordot döntött. Az állampapír mindent vitt augusztusban, az apadó hozamok fékezték a nagy rivális befektetési alapok bővülését.

A nyár végén sem hagyat lazsálni pénzét a lakosság, amely tovább gyarapította hazai értékpapírokban tartott vagyonát a jegybank (MNB) friss, hétfőn közzétett kimutatása szerint.

lakosság, befektetés, állampapír, Interest,Rate,And,Dividend,Concept,,Businessman,Calculating,Income,And,Return
Augusztusban az állampapír volt a legnépszerűbb lakossági befektetés / Fotó: Shutterstock

Augusztusban 195 milliárd forinttal, vagyis 0,8 százalékkal nőtt a háztartások magyar állampapírban, kötvényekben, hazai részvényekben és befektetési jegyekben lévő befektetéseinek összértéke, ami a hónap végére elérte a 26 309 milliárd forintot.

Az MNB adatai alapján ez újabb csúcsot is jelent, a lakossági vagyonépítés pedig immár csaknem két éve, 23 hónapja töretlen.

Az újabb, augusztusi rekord kedvezőtlen piaci körülmények között született meg, a leforduló hozamok ugyanis 48 milliárd forinttal apasztották a kisbefektetők portfólióit. A továbbra is élénk megtakarítási kedv így is növekvő pályán tartotta az értékpapírállományt, mivel a háztartások 243 milliárd forintot kötöttek le különböző eszközökbe.

Az állampapír szárnyal, a nagy rivális fékezett augusztusban

Ennek az összegnek a nagyobb részét a biztonságosnak gondolt magyar állampapír-vásárlásra fordították, 145 milliárd forintnyit betárazva belőlük. Ezen belül is az egy évnél hosszabb lejáratú kötvények a legnépszerűbbek, amiből 268 milliárd forintra mutatkozott kereslet. A szerényebb kamatozású rövid futamidejű papírokból ellenben 120 milliárd forint értékben szálltak ki. A devizás államkötvény továbbra sem meghatározó, augusztusban három milliárd forintnyit váltott vissza belőlük a lakosság.

A hosszú kötvények iránti élénk érdeklődésnek köszönhetően a háztartások állampapír-állománya bő egy százalékkal haladta meg a július végit, és ezzel már valamivel több, mint 13 500 milliárd forinttal járultak hozzá a magyar államadósság finanszírozásához.

Az egyéb – vállalati és pénzintézeti – kötvényekbe 23 milliárd forintot fektettek, ami 2,7 százalékos növekedést eredményezett a lakossági portfólió kis szeletét adó kategóriánál.

Az állampapír első számú versenytársai, a befektetési jegyek 78 milliárd forint megtakarítást szívott fel augusztusban, a borús piaci hangulat azonban a profi befektetéskezelők dolgát is megnehezítette, a leforduló hozamok hétmilliárd forintos mínuszt eredményeztek. 

A befektetési alapokban fialtatott lakossági vagyon így mindössze 0,7 százalékkal bővült.

A tőzsdézés továbbra sem megy

A tőzsdézéshez nyár végén sem jött meg a kedve a lakosságnak, bár az előző hónapokhoz képest tizedannyit, mindössze hárommilliárd forintnyit adtak el a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvényeikből.

A BUX 1,6 százalékos havi esése így is megviselte a portfóliókat, 32 milliárd forintos árfolyamveszteséget okozva a kockázatvállalóbb kisbefektetőknek. A blue chipek közül 

  • a Magyar Telekommal bukhatták a legnagyobbat, 5,7 százalékot, 
  • de a Mol piaci értéke is bő 5 százalékkal esett. 
  • Az OTP 1,9 százalékkal került lejjebb, 
  • a Richter-részvények azonban 3,8 százalékot drágultak.

A negatív hozamok a minimális tőkekivonással kiegészülve 1,9 százalékkal erodálták a háztartások magyar részvényvagyonát.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.