BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elemzők a nagy fordulatot várják a dollár kurzusában

A folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozási kényszere és az adósság hosszú távú fenntarthatóságának kérdései csökkenthetik a dollár értékét, különösen ha ez egy radikális kamatcsökkentési ciklussal párosul.

Dollar-King, azaz minden devizák királya, ez volt a jelző, amit az elmúlt évtizedekben megszokhattunk a devizapiacokon az amerikai dollárral kapcsolatban. Még 2008-ban kezdődött a jelenleg is tartó dollárerősödési ciklus, amelyben pl. az euróval szemben az 1,60-as szintről paritás alá is bekerült a keresztárfolyam. Az elmúlt majdnem 20 évben újra és újra megjelentek elemzések, amelyek a dollár trónfosztását előlegezték meg, de jól mutatja a zöldhasú stabilitását, hogy 2023 eleje óta az EUR/USD keresztárfolyam az 1,05-1,1250-es szűkebb sávban mozgott.  

dollár, Background,Of,Various,Money,Banknotes,Of,Dollars,And,Euros.,Currency
Véget érhet a dollár erősödésének ciklusa / Fotó: Shutterstock

Az UBS szeptemberi elemzése arra mutat rá, hogy vége lehet ennek a ciklusnak. Az összefoglaló szerint ebben az időszakban nem főleg a fedezetlen kamatparitás (amely szerint – röviden összefoglalva – a két ország közötti kamatkülönbség megegyezik a jelenlegi és a jövőbeli árfolyamok különbségével) jelentette a dollárt támogató erőt, hanem az amerikai eszközökbe történt folyamatos tőkebeáramlás, legyen szó akár a biztonságot jelentő amerikai államkötvényekről vagy a technológiai részvénymániáról. A másik fő tényező, amely a dollár felülteljesítését okozta, az UBS szerint az amerikai gazdaság ereje volt, többek között az automatizálásból, technológiai és innovációs fejlődésből táplálkozó termelékenységi boom. 

Bár az UBS is megjegyzi, hogy önmagában az értékelések megváltozása nem vezet általában nagyobb devizamozgásokhoz, a történelmi példák azt mutatják, hogy egy már túlértékelt deviza uralma törékennyé válhat, ha a hozamváltozások mellett az adott gazdaság lassulása is bekövetkezik. A svájci elemzőház áttekintése arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel az amerikai infláció hamarosan a Federal Reserve által elvárt 2 százalékos értékhez közeledhet, a munkaerőpiac támogatása céljából a jegybank folyamatosan csökkenheti az irányadó rátát. Az UBS idén minden kamatdöntő ülésen számít lazításra és további három ilyen lépést jelez előre 2025 szeptemberéig. Ez idő alatt az ausztrál és a brit jegybank részéről sokkal konzervatívabb szemléletre számítanak. A carry és egyéb tőkeáramlás véleményük szerint már meg is kezdődött és a következő időszakban ismét a hozamkülönbségek vezethetik a devizapiacot a korábban ismertetett más tényezőket háttérbe szorítva.  

A bank elemzői arra is felhívják a figyelmet, hogy nem csak az elnökválasztás jelent kockázatot ebben a helyzetben a dollár számára. A mindennapokban már szinte alig figyelünk az amerikai kongresszus döntéseire, amelyben újra és újra megemelik az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek finanszírozására szolgáló korábbi költségvetés felső korlátját. Ezen pedig egyik elnökjelölt győzelme sem változat majd, mivel a piaci konszenzus szerint mind a demokraták, mind a republikánusok győzelme esetén sem beszélhetünk majd megszorító intézkedésekről.  

Nehezen befogadható számokat kell áttekinteni, hogy a probléma súlyát lássuk. Az Oeconomus összefoglalója szerint 2024-ben az Egyesült Államok éves költségvetésének keretösszege közel 6,29 ezer milliárd dollár, az adóbevételek összege 4,39 ezer milliárd dollár. Az államháztartási hiány megközelítőleg 1,9 ezer milliárd dollárt tesz ki. Az IMF becslése szerint ez az éves GDP 7 százalékát jelenti. Az adósságszolgálatra fordított összeg a tavalyi évben lépte át először az ezermilliárd dollárt, amellyel – megelőzve a védelmi kiadásokat – a második legnagyobb költségvetési tétellé vált. Az elemzők most arra számítanak, hogy Amerika államadóssága pár éven belül elérheti a bruttó hazai össztermék 130 százalékát; ez pedig az olasz „magasságot” jelenti.  Mivel a Federal Reserve globális szerepe miatt bármikor növelheti a pénzmennyiséget (ezzel ugyan kockáztatva a feléledő inflációt), egy elemzőház, így az UBS sem tart fizetésképtelenségtől. 

De a folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozási kényszere és az adósság hosszú távú fenntarthatóságának kérdései a svájci bankház szerint csökkentheti a dollár értékét, különösen ha ez egy radikális kamatcsökkentési ciklussal párosul. Az UBS azt javasolja, hogy a következő 6–12 hónapban ügyfeleik dollár kitettség helyett devizaügyleteik long oldalát fordítsák át fontba, svájci frankba, norvég koronába, mexikói pesóba, dél-afrikai randba, valamint ausztrál vagy szingapúri dollárba az amerikai dollár ellenében. 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel és azt a PFN Prestige Financial Zrt., az Erste Befektetési Zrt. közvetítőjeként készítette.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.