BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ördög ügyvédje: szólnak érvek az EKB kamatcsökkentése ellen is

Bár összességében a 25 bázispontos kamatvágás a reális forgatókönyv a csütörtöki kamatdöntő ülésen, ám szólnak érvek a szinten tartás mellett is. Eddig ugyanis nem jelent meg semmilyen „hard” makroadat az EKB szeptemberi kamatdöntése óta, ergo a kamatvágási várakozások főként hangulatindikátorokon, valamint az olajárak csökkenésén alapulnak, miközben a továbbra is erőteljes szolgáltatási inflációról sem szabad elfelejtkezni.

Az irányadó várakozások szerint az Európai Központi Bank (EKB) még ma, azaz csütörtökön, 25 bázisponttal csökkenti az alapkamatot, de lehet érveket találni egy héjább döntés mellett is. Ez a kamatok szinten tartása lehetne, ami persze óriási meglepetés lenne, mégsem zárható ki teljesen.

EKB
Az EKB frankfurti székháza / Fotó: AFP

Egyrészről újra gyenge hangulatindikátorok jelentek meg az utóbbi hónapokban, melyek tükrözik a vállalatok és a befektetők véleményét a gazdasági helyzetről és a várakozásaikról, másrészről pedig 

  • három év után újra 2 százalék alá csökkent a fő inflációs mutató szeptemberben, 
  • és a maginfláció is csökkenni tudott, 
  • továbbá a GDP-növekedés is csupán 0,2 százalék volt negyedéves alapon a második negyedévben.

Nem véletlen tehát a piacok világos ítélete, amely szerint az Európai Központi Banknak csökkentenie kell a kamatokat az októberi kamatdöntő ülésen. Ne feledjük azonban, hogy a döntés sokkal vitatottabb lehet, mint gondolnánk, hiszen szeptemberben a jegybanki döntéshozók világos üzenete volt, hogy fokozatosan, és nem lóhalálában csökkentik a kamatokat.

Az EKB határozott véleménye volt továbbá, hogy az októberi ülés túl korai lenne ahhoz, hogy bármilyen alapvető változást lásson saját növekedési és inflációs értékelésében. Ezzel szemben a decemberi ülés sokkal jobb esélyt kínált a következő kamatcsökkentésre, mivel erre már frissített makroprognózisok ismeretében ülnek be a döntéshozók.

Érvek az EKB októberi kamatcsökkentése mellett

A gyorsan romló növekedési és inflációs kilátás mögött mélyebb strukturális problémák is meghúzódhatnak, s nem csupán az átmenetileg gyengébb adatok. Valójában a hangulatindikátorok már június óta csökkentek, és a beszerzésimenedzser-index adatai is csökkenő trendet mutatnak, a feldolgozóipari index pedig a gazdaság zsugorodását jelzi.

Míg a szeptemberi inflációs mutató csökkenését még mindig elsősorban a kedvező energiaár-alapú hatások vezérelték, az évesített havi árváltozások nagyot csökkentek az elmúlt hónapokban. Egyre több jegybankár szólalt fel az elmúlt hetekben a kamatvágás mellett, így többségben lehetnek azok a jegybankárok a monetáris tanácsban, akik a vágás mellett teszik le a voksukat. A szenvedő feldolgozóipar számára pedig az olcsóbb pénz valóságos mentőöv lehet.

Érvek az októberi kamatcsökkentés ellen

Eddig nem jelent meg semmilyen „hard” makroadat a jegybank szeptemberi ülése óta, ami azt jelenti, hogy a gazdasági lendület további gyengülésének félelme tisztán hangulatindikátorok által vezérelt. Ezeket a hangulatindikátorokat nem is olyan régen az EKB még megbízhatatlannak nevezte.

Ezenkívül némi gazdasági lendületvesztéssel már eleve számoltak az EKB munkatársai az előrejelzéseikben. Ami pedig az inflációt illeti, Christine Lagarde EKB-elnök már jelezte az infláció szeptemberi csökkenését, és valóban, mivel szeptemberben az infláció évi 1,8 százalékon állt, pontosan összhangban volt az EKB saját előrejelzéseivel.

Előretekintve pedig a pénzromlás üteme továbbra is nagymértékben függ az olajárak alakulásától. Míg a jegyzés szeptemberi csökkenése fontos tényező volt az elsődleges inflációs mutató mérséklődésében, addig a közel-keleti feszültségek ismét felfelé nyomták az árakat az elmúlt két hétben.

Végül pedig érdemes a szolgáltatások árairól is beszélni, amelyek azt mutatják az elérhető adatok alapján, hogy 

a szolgáltatási infláció magas maradt, ami egy újabb érv a megfontoltabb kamatvágás mellett.

Összességében azonban a várakozások szerint a 25 bázispontos kamatvágás a reális forgatókönyv a mai kamatdöntő ülésen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.