BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
európai részvények

Amerikai gyerek megvágta, kínai gyerek gyógyítja az európai részvényeket – ez a jövő?

Az európai részvények 37 százalékos diszkonttal forognak amerikai szektortársaikhoz képest. Az elemzők sorra rontják a harmadik negyedévre adott eredményvárakozásaikat. Az európai részvények azonban tartogathatnak meglepetéseket, ha a profitok a vártnál jobbak lesznek.

Az elemzők hét hónapja a leggyorsabb ütemben csökkentik az európai részvényekre adott harmadik negyedéves eredménybecsléseket. Ugyanakkor optimisták a kínai gazdaságfejlesztési intézkedésekkel kapcsolatban. Ha ezek termőre fordulnak, javulhatnak az európai részvények nyereségkilátásai – írja elemzésében a Reuters.

európai részvények
Európai részvények – a befektetők szeretnének bízni a kínai fellendülésben / Fotó: Westlight

Az elemzők a héten hét hónapja a leggyorsabb ütemben csökkentették az európai vállalati nyereségekre vonatkozó becsléseket. Az LSEG I/B/E/S adatai szerint az európai tőzsdei vállalatok harmadik negyedéves nyeresége átlagosan 3,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, az alapanyag-, a pénzügyi és a közüzemi szektor növekedésének köszönhetően. 

A várakozások eléggé visszaestek, különösen a gazdaság gyengülése miatt

– mondta Frederique Carrier, az RBC Wealth Management befektetési stratégiáért felelős vezetője, hozzátéve, hogy ha a számok a vártnál jobbak lesznek, akkor pozitív piaci reakcióra számít.

Az európai óriáscégek, a francia LVMH luxuskonszern kedden jelentett, a rivális Christian Dior szerdán teszi közzé negyedéves eredményeit – beindítva ezzel a gyorsjelentési szezont. 

  • Az LVMH kiábrándító adatokat tett közzé tegnap tőzsdezárás után, így a szerdai kereskedelemben részvényei az elmúlt egy év legnagyobb egynapos esését produkálták, miután a luxuscég elmaradt a harmadik negyedéves értékesítési előrejelzésektől – magával rántva a teljes luxusszektort. 
  • A kisebb rivális Kering (amelynek márkái közé tartozik például a Gucci) 3 százalékot esett, 
  • a Hermes 1,7 százalékkal, 
  • a L’Oreal 4,3 százalékkal gyengült. 

A második negyedévben a várakozásoktól elmaradó eredményeket a historikus átlagnál jobban büntették a befektetők. Néhányan azonban úgy vélik, hogy ez a negyedév más lehet, mivel a befektetők optimistábbak a globális növekedési kilátásokkal kapcsolatban. 

A befektetők szeretnék nem figyelembe venni Kína gyengélkedését 

– mondta Georges Debbas, a BNP Paribas európai részvény- és származtatott stratégiáért felelős vezetője.

Kína létfontosságú az európai részvények szempontjából

Kína számos európai ágazat számára kritikus fontosságú piac, és Peking közelmúltbeli bejelentései a nagyszabású ösztönző intézkedésekről – bár részleteket nem közöltek – némi reményt adtak arra, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét a globális növekedés motorja lehet.

Lan Fo’an kínai pénzügyminiszter a hét végén ígéretet tett arra, hogy Peking többet fog tenni a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében. 

Pénteken harmadik negyedéves GDP-adatokat publikálnak Kínában, az elemzői konszenzus arra számít, hogy a bruttó hazai össztermék növekedése éves alapon 4,5 százalékra lassul az előző negyedévre kimutatott 4,7 százalékról. 

A kínai gazdaság állapota létfontosságú az európai vállalatok számára, amelyek jobban függenek az exporttól, mint amerikai riválisaik, amelyek bevételeik nagy részét a hatalmas hazai piacon termelik. Sok befektető azonban továbbra is óvatos marad, szeretnék megismerni a kínai pakk részleteit.  

Van remény, hogy az ösztönzőcsomag eredménye pozitív lehet a vállalatok számára, amelyek szenvedtek a gyenge kínai fogyasztás miatt 

– mondta Josephine Cetti, a Nordea vezető stratégája. „Ugyanankkor nem hiszem, hogy a vállalatok változtatni fognak eredményvárakozásaikon, hiszen egyelőre nem tudunk részleteket a csomagról” – tette hozzá.

 

Európa viszonylag olcsó

A kínai gazdasági gyengeség által különösen súlyosan érintett fogyasztói iparágak közé tartoznak a luxuskereskedők, mint például az LVMH és a Kering, valamint az autógyártók. A befektetők az európai autóipari ágazatot az eladások lanyhulása, valamint a Kínából érkező fokozott verseny miatt kerülik, különösen az elektromos járművek terén – annak ellenére, hogy a szektor értékelése a STOXX 600-as referenciaindexhez képest rekordalacsony szintekhez közelít. 

Az autóipari ágazat évek óta nem vonzó számunkra

– mondta Eddie Kennedy, a Marlborough alapkezelési vezetője, a magas beruházási kiadásokra, az alacsony árrésekre és a fokozódó versenyre hivatkozva. Az alacsony értékelés azonban jó lehetőségeket kínál a befektetők számára. Az egy évre előretekintő becsült árfolyam-nyereség hányados (P/E) alapján az európai papírok közel 37 százalékos diszkonttal forognak amerikai szektortársaikhoz képest. 

A legtöbb mérőszám szerint a befektetői pozíciók Európában nagyjából semlegesek. A Citi stratégái kiemelik, hogy a befektetők enyhén nettó shortban vannak az Euro Stoxx határidős ügyleteiben. Az európai piac nem olyan, mint az S&P 500, amely rendkívül magas értékeléssel rendelkezik, tele van technológiai részvényekkel, így ha bármi rossz hír jön a mesterséges intelligenciáról, akkor benne van a pakliban egy nagy korrekció – mondta egy elemző. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.