BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Foxconn is felült a mesterséges intelligencia-vonatra, száguldás lett a dologból

Jól pörög a legnagyobb Apple-beszállító eddig idén, rekordbevételről számolt be, és az év eleje óta egy 86 százalékos részvényralit is lenyomott. Az év hátralévő részében is jó eredményeket vár a Foxconn.

A Foxconn harmadik negyedéves bevétele elérte az 1,85 billió tajvani NT dollárt (57,1 milliárd amerikai dollár), amely - felülmúlva a korábbi várakozásokat - közel 20 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest – közölte szombaton a világ legnagyobb elektronikai bérgyártója.

The Foxconn Technology Group Building
A Foxconn sanghaji épületei / Fotó: NurPhoto via AFP

Több lábon áll a Foxconn

A tajvani technológiai cég azt is bejelentette, hogy konszolidált bevétele 733 milliárd NT dollár (mintegy 22,6 amerikai milliárd dollár) volt 2024 szeptemberében, amely 34 százalékos növekedés az augusztushoz mérten, éves szinten pedig 11 százalékos a bővülés.

A jelentés szerint a növekedést a felhő- és hálózati termékei iránti kereslet, valamint a piacra újonnan bevezetett intelligens szórakoztatóelektronikai termékei hajtották.

A Foxconn az alkatrészek és az egyéb termékek szegmensében is szilárd növekedést tapasztalt az előző évhez képest, míg az intelligens szórakoztatóelektronika szegmensben a korai termékszállítások miatt enyhe visszaesés volt tapasztalható.

Az év első kilenc hónapjában a Foxconn 146 milliárd amerikai dolláros rekordbevételt ért el, ami 10 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszaki forgalmát. Különösen nagy volt a kereslet mesterséges intelligencia-képes szerverek és az autóipari alkatrészek iránt.

A tajvani cég elsősorban arról ismert, hogy az Apple legnagyobb beszállítójaként az iPhoneokhoz is szállít alkatrészket, de például Komáromban is van érdekeltsége, csoportjához tartozik a felhőtechnológiával foglalkozó Cloud Network Technology Kft.

Jó eredmények a láthatáron az év hátralévő részében is

Az év második felében a csúcsszezonba lépve arra számítunk, hogy működésünk fokozatosan további lendületet kap

- közölte a Foxconn.

„A negyedik negyedév várhatóan nagyjából megfelel a jelenlegi piaci várakozásoknak” - tette hozzá a vállalat, anélkül, hogy számszerűen részletezte volna kilátásait.

A Foxconn részvényei idén eddig 86 százalékkal ugrottak meg, messze felülmúlva a tajvani piac 24 százalékos emelkedését. 

Pénteken is 3,7 százalékos emelkedéssel zártak, miközben az irányadó index 0,4 százalékkal esett - írja a Reuters.

A vállalat november 14-én számol be a teljes harmadik negyedéves eredményéről. Október 8-9-re tűzte ki az éves Tech Dayt, amelyen általában az új termékeket vagy partnerségeket jelenti be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.