BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Goldman Sachs

Brillírozott a Goldman Sachs is

Alaposan felülmúlta a harmadik negyedéves nyereségére és bevételére vonatkozó piaci várakozásokat az amerikai nagybank. Főként a Goldman Sachs részvénykereskedési és befektetési banki üzletága tarolt.

A Goldman Sachs nettó harmadik negyedéves profitja az éves bázishoz mérten nem kevesebb mint 45 százalékkal, 8,4 dollárra nőtt részvényenként, messze meghaladva a londoni tőzsdecsoport (LSEG) 6,89 dolláros elemzői konszenzusát. A pénzintézet bevételei pedig 7 százalékkal, 12,7 milliárd dollárra emelkedtek, miközben az elemzők csupán 11,8 milliárd dollárra számítottak – derült ki a bank kedden publikált gyorsjelentéséből.

Goldman Sachs
Számolhatja a profitját a Goldman Sachs / Fotó: NurPhoto via AFP

Hátszelet kapott a Goldman

Az elmúlt két évben a magas kamatok nem éppen a Goldman és társai malmára hajtották a vizet, ám az amerikai kamatcsökkentéssel most eljött a befektetési bankok ideje, hiszen azonnal megélénkült az M&A-piac, a cégek elkezdték egymást felvásárolni, és elstartoltak a tőkebevonások is – írja a CNBC.

David Solomon vezérigazgató is a „javuló üzleti környezetre” hivatkozott, amikor a pénzintézet eredményeit ismertette.

A legkiugróbb javulást a Goldman részvény-kereskedelmi üzletága hozta, mintegy 18 százalékos bevételnövekedéssel, 3,5 milliárd dollárra, ami több mint félmilliárddal magasabb a 2,96 milliárd dolláros piaci becslésnél.

A kötvénykereskedelemből befolyó bevételek ugyanakkor 12 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, 2,96 milliárd dollárra.

Jól alakultak a Goldman befektetési banki bevételei, melyek 20 százalékkal, 1,87 milliárd dollárra bővültek, ami szintén meghaladta az 1,62 milliárd dolláros piaci prognózist. A céges eszköz- és vagyonkezelési divízió forgalma is 16 százalékkal, 3,75 milliárd dollárra ugrott, meghaladva a 3,58 milliárd dolláros becslést a növekvő díjaknak és a befektetéseken elért nyereségnek köszönhetően.

A múlt héten a rivális JPMorgan és Wells Fargo, kedden valamivel korábban pedig a Bank of America ugyancsak a várakozásoknál jobb eredményekről adott számot.

A Goldman Sachs részvényei közvetlenül a Wall Street-i tőzsdenyitást követően 0,3 százalékkal, 522 dollár alá gyengültek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.