BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Life And Economy In Warsaw

Rácáfolt a várakozásokra a JPMorgan és a Wells Fargo is

Mindkét amerikai bank nettó nyeresége messze meghaladta az elemzők előrejelzését. A JPMorgan és a Wells Fargo részvényei is drágultak a New York-i tőzsdenyitást követően.

A JPMorgan Chase a vártnál jobb, 12,9 milliárd dolláros harmadik negyedéves nyereségről számolt be annak dacára, hogy a bank 3,1 milliárd dolláros céltartalékot képzett eladósodottabb ügyfelei hitelezési veszteségeire. A bevétel 43,3 milliárd dollár volt az előző három hónapban, ami szintén magasabb volt, mint a 41,9 milliárdos konszenzus.

Life And Economy In Warsaw JPMorgan
A JPMorgan gyorsjelentésével startolt el a szezon / Fotó: NurPhoto via AFP

Jól alakult a JPMorgan nettó kamatbevétele

A legnagyobb amerikai bank nettó nyeresége messze meghaladta az elemzők által várt 12,1 milliárd dollárt, ám ezzel együtt is 2 százalékos visszaesést jelentett az előző év azonos időszakához mérten. Akkor éppen feleakkora céltartalékot tettek félre, mint a tárgyidőszakban.

Különösen jól alakult a pénzintézet nettó kamatbevétele (NII), azaz a hitelekből befolyó kamatbevétel és a betétek után fizetett kamat egyenlege. A harmadik negyedévi NII ugyanis 23,5 milliárd dollár lett, ami 3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezért a JPMorgan 91 milliárd dollárról 92,5 milliárd dollárra emelte 2024-es NII-re vonatkozó előrejelzését.

A Wells Fargo is nyereségágon robbantott

A Wells Fargo 20,4 milliárd dolláros bevétele nagyjából megegyezett a várakozásokkal, az 1,52 dolláros részvényenkénti nyereség azonban közel 20 százalékkal magasabb lett, mint a konszenzus. Bár a vezetőség 9 százalékkal alacsonyabb nettó kamatbevételre számít idén, az eredmények összességében felülmúlhatják a várakozásokat a következő negyedévben is.

A JPMorgan részvényei több mint 2 százalékkal 217 dollár fölé, míg a Wells Fargóé több mint 4 százalékkal 60 dollárra erősödtek közvetlenül a New York-i tőzsdenyitás után.

A Financial Times szerint az amerikai bankok hitelezési veszteségei 2020 óta folyamatosan jóval alacsonyabbak, mint korábban, mivel a járvány idején a kormányzat jelentős összegeket osztott ki a lakosságnak.

Mivel azonban a háztartások azóta felélték ezeket a megtakarításokat és újra növelték a hitelfelvételt, a hitelezési veszteségek ismét növekedhetnek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.