BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félelmetes energiát összpontosít Kína gazdasága felrázására

A hirtelen támadt pozitív részvénypiaci hangulat hátterében az előző héten bejelentett, a Covid óta legnagyobb gazdaságélénkítő csomag áll. A kínai kormány célja, hogy az ország elérje az év elején kitűzött 5 százalékos növekedést.

A kínai részvényindexekben 2008 óta a legnagyobb emelkedés tapasztalható a héten. Történt mindez annak ellenére, hogy a gazdaság aktivitásáról kórképet mutató beszerzési menedzser indexek továbbra is a kínai gazdaság szűkülését jelzik előre a kedden megjelent adatok alapján. 

Kína
Peking felpörgetné a kínai  gazdaságot / Fotó: Xinhua via AFP

Hirtelen jött a kínai részvénypiaci dzsembori

Mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatások az 50-es szint alatt maradtak, ami a gazdaság lassulását jelenti. Ha beleszámítjuk, hogy a hivatalos kínai statisztikákat szinte mindig felfelé korrigálja a kormányzat, akkor látszik, hogy az ország továbbra is a gazdasági növekedés beindításával küszködik.

A hirtelen támadt pozitív részvénypiaci hangulat hátterében pedig az előző héten bejelentett, a Covid óta legnagyobb gazdaságélénkítő csomag áll. A kínai jegybank 30 bázisponttal, 2,3 százalékról 2 százalékra csökkentette a középtávú hitelek kamatát, valamint 25 százalékról 15 százalékra mérsékelték az elvárt önerőt ingatlanvásárláshoz, illetve a meglévő jelzáloghiteleket is a jelenlegi alacsonyabb jelzálogkamatokhoz igazítják. 

Emellett a kínai kormány 285,2 milliárd dollárnak megfelelő kötvénykibocsátást tervez, melynek felét a fogyasztás élénkítésére, és az üzleti beruházások támogatására fordítják.

A másik feléből nagyjából 142 milliárd dollár értékben tőkeemelést terveznek a bankok között, ezzel segítve a tőkehelyzetüket, és növelve hitelezési kapacitásukat. Mivel a kamatcsökkentések miatt a kamatmarzs csökkenni fog, így ezt a lépést szükségesnek vélik a piaci szereplők. 

A kínai kormány célja, hogy az ország elérje az év elején kitűzött 5 százalékos növekedést, illetve hogy visszaállítsa a pandémia óta megtépázott befektetői bizalmat az ország irányába. Amennyiben ez sikerül, akkor a kínai részvénypiac is újra raliba kezdhet. 

És fontos megjegyezni, hogy ha a kínai gazdaságnak sikerülne újra tartósan a piaci szereplők által elvárt növekedési görbére állnia, az egy biztos támpontot adhatna a jelenleg a lassulás jeleit mutató európai gazdaságnak is, mivel Európa egyik legfontosabb exportpartnerének fogyasztása újra felpöröghet.

Szerző: Rigó Gábor, a Gránit Alapkezelő portfóliómenedzsere

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.