BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar Telekom: az osztalék lehet a fő vonzerő, ötödével drágulhat a részvény

Az Erste 1245 forintra emelt célár mellett vételről felhalmozásra rontotta a hazai távközlési cég részvényeire vonatkozó ajánlását. A Magyar Telekom fő vonzereje a magas részvényesi juttatás lehet a következő években.

Jóval magasabbra várja a Magyar Telekom-részvények árfolyamát az Erste, amely pénteken kiadott friss elemzésében jókora céláremelést eszközölt a hazai távközlési papírnál, az eddigi 910 forint helyett 1245 forintra taksálva az értéküket. 

Magyar Telekom, LUS_IMG_6436
Az Erste 1245 forintra taksálja a Magyar Telekom részvényeinek értékét / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ez alapján további 20 százalékos ralira van kilátás az idén már 54 százalékkal felértékelődő blue chip részvénynél. Az osztrák bankház ugyanakkor az eddigi vétel helyett már az óvatosabb, felhalmozás ajánlást tartja érvényben.

A kecsegtetőbb célárat a vártnál magasabb 2024-es magyarországi tarifaindexálással és működési eredménnyel indokolta a pénzintézet elemzője.

Az Ersténél úgy vélik, a további árfolyam-növekedés korlátozott lehet a jelenlegi szintről, ezért a befektetőknek a következő években érdemesebb lehet a kifizetett osztalékra fókuszálniuk.

Azzal számolnak, hogy az idei egész éves eredmény után fizetendő teljes részvényesi javadalmazás meghaladhatja a részvényenkénti 110 forintot, ami két számjegyű hozam lenne. 

Ez különösen vonzó a jelenlegi gazdasági környezetben, ahol a kockázatmentes forinthozamok egy számjegyűek, a normalizálódó infláció mellett pedig a Magyar Telekom részvényesei reálhozamot könyvelhetnek el.

Az elemzés kiemeli, hogy a magyar kormány nemrég megerősítette, a távközlési szektorban 2025 januárjától megszűnik a különadó, ami körülbelül 40 milliárd forintos megtakarítást jelent a Magyar Telekom számára. Az Erste szektorelemzőjének feltételezése szerint a befektetők a részben emiatt is növekvő eredménnyel arányosan emelkedő osztalékra számíthatnak.

 

Ami az értékeltséget illeti, a Magyar Telekom-részvény a 2025-ös becsült EV/EBITDA alapján pontosan árazott, míg az előremutató P/E 39 százalékos alulértékeltséget mutat a versenytársakhoz képest. Figyelmen kívül hagyva a várható részvény-visszavásárlást, a 2024-es eredmények alapján 8 százalékos osztalékhozamra számít az Erste, ami kimagasló a 4 százalékos iparági középértékhez mérten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.