BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG

MBH Bank: nem fog a kikötői sztrájk a Richteren, 20 százalék feletti rali jöhet

Az MBH Befektetési Bank továbbra is jelentős hozamlehetőséget lát a héten csúcsot döntő hazai gyógyszergyártó részvényeiben. A Richter kurzusát aligha helyezi nyomás alá az amerikai kikötői sztrájk.

Nem érinti közvetlenül az egyébként vélhetően rövid életű amerikai kikötői sztrájk a Richtert, a magyar gyógyszergyártó részvényei pedig még a jelenlegi történelmi rekordszint közelében is 30-40 százalékkal alulértékelt közvetlen versenytársával szemben – véli Rácz Balázs, az MBH Befektetési Bank részvényelemzője.

Richter, MBH Befektetési Bank, 20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Folytatódhat a Richter idei ralija az MBH Befektetési Bank szerint / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Kedden történelmi csúcsra emelkedett a Richter, miután a társaság árfolyama 11 240 forintig kapaszkodott. Itt véget is ért az emelkedés, szerdán megtalálták az eladók a részvényt, és csütörtökön is folytatódott a csökkenés, de annak mértéke már nem volt jelentős. A két kereskedési napon összesen 4 százalékot esett az árfolyam. Távolabbról nézve a Richter grafikonját, ez az esés eddig nem nevezhető kiugróan nagynak, az utóbbi hónapokban ugyanis sokat emelkedett az árfolyam. Az áprilisi mélyponthoz képest több mint 30 százalékot ralizott, amelyet kisebb esések is tarkítottak, például májusban vagy augusztus elején.

Ráadásul a Richter mellett több blue chip is érintett volt az esésben, a BUX is gyengén teljesített az utóbbi napokban, az index árfolyama szintén történelmi csúcsról fordult le. 

A jelenlegi esés hátterében nem vállalatspecifikus tényezők állnak, inkább a hazai piac megítélése változott negatívan a nemzetközi események tükrében

 – hangsúlyozta Rácz Balázs, aki szerint elsősorban a közel-keleti konfliktus erősítette fel az aggodalmakat, a befektetők várhatóan csökkentik a kitettségüket, főleg ha a Közel-Keleten tovább eszkalálódik a helyzet.

A Richter közvetlenül nem érintett

A gyógyszerszektor egyes szereplőivel kapcsolatban egy piacmozgató hír jelent meg a héten, az Egyesült Államok keleti partjánál és az Öböl menti kikötőkben sztrájkolni kezdtek a dokkmunkások. Az elmúlt 50 év legnagyobb sztrájkja vette kezdetét 45 ezer kikötői dolgozó részvételével, ami rengeteg konténerhajó kipakolását lehetetlenítette el. A sztrájk negatív hatással van az USA kereskedelmére és gyógyszerellátására. 

Ez a hír rányomta a bélyegét a gyógyszerszektor árfolyamára, de a Richtert közvetlenül nem érinti a munkabeszüntetés. Ráadásul a csütörtök este érkezett hírek alapján átmenetileg megegyeztek a felek a sztrájk január 15-ig történő felfüggesztéséről, hogy időt biztosítsanak az új szerződés megtárgyalására. 

A kikötők újra működnek, a munkabeszüntetésnek csak átmeneti negatív hatásai lehetnek, így az érintett részvények árfolyama várhatóan nem kerül hosszabb időre eladói nyomás alá.

Jócskán alulértékelt a magyar gyógyszerrészvény

A Richter az aktuális árfolyam mellett erősen alulértékelt, a versenytársakhoz, illetve a legközelebbi versenytársához, a Krkához képest is 30-40 százalékkal olcsóbb. A tetemes diszkont egyik oka, hogy a profit jelentős része egy originális készítményből származik, amelynek szabadalmi védettsége 2030-ban jár le. A Richter jelenlegi stratégiája azonban arra irányul, hogy ebből a készítményből kieső eredményt más termékekkel helyettesítse, és jó úton halad a stratégiájának megvalósításával.

 

Az MBH Bank 21 százalékos felértékelődési lehetőséget kínáló, 13 105 forintos célár mellett vételre ajánlja a Richter részvényeit.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.