BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Pump,Jack,Silhouette,Against,A,Sunset,Sky,With,Russian,Map

Megbolondult az olaj ára Irán rakétazápora miatt

Néhány órára pánikba estek a tőzsdei kereskedők a nyílt iráni-izraeli háború hírére kedden. Felszökött az olaj ára és estek a részvények, az arany árfolyama pedig mindenkori rekordját ostromolta. A meglepő, hogy utóbbiakból a legnagyobb kárt a technológiai szektor szenvedte el. Idővel valamelyest megnyugodtak a piacok és az olaj ára például korrigálásba kezdett.

Irán több száz, köztük ballisztikus rakétákat lőtt Izraelre kedd este. Az izraeli kabinet és lakosság óvóhelyre menekült, míg Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris válságtanácskozást hívott össze. Az amerikai tőzsde már a támadás előtti órákban zuhanással reagált arra, hogy a Fehér Ház megszellőztette, küszöbön a nyílt iráni-izraeli háború. A rakétazápor után elszabadultak az árfolyamok a világpiacon: a főbb részvények estek, az olaj ára magasra lőtt, a sékel gyengült.

Pump,Jack,Silhouette,Against,A,Sunset,Sky,With,Russian,Map
olaj ára
Az olaj ára kilőtt, majd korrigálásba fordult kedden / Fotó: Shutterstock

Pontosan mitől esett pánikba a piac?

A befektetők nem attól tartanak, hogy Irán rakétái károkat okoznak a zsidó állam területén, hanem Izrael reakciójától. Mivel Irán kőolajexportáló ország, egy izraeli válaszcsapás csökkentheti az olajexportot és ezzel együtt veszélyeztetheti a világ energiaellátását.

Izrael úgy tudja a legjobban meggyengíteni Iránt, ha kárt okoz az olajiparában, ami a perzsa ország bevételének felét biztosítja. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy az iráni olajexport nagy része Kínába, a „világ gyártóhelyiségébe” irányul. Egy izraeli támadás ráadásul a közel-keleti térség tankerforgalmát is megzavarhatja.

A West Texas Intermediate (WTI) és a Brent nyersolaj ára a keddi kereskedésben 5 százaléknál is nagyobbat emelkedett. A Brent hordója 75,35 dollárba került magyar idő szerint 20:30-kor.

brent olaj ára
Fotó: stooq.com

A Dow Jones ipari átlaga 17 pontot, azaz 0,1 százalékot, az S&P 500 0,6 százalékot, a Nasdaq Composite pedig 1,2 százalékot veszített értékéből a keddi kereskedés vége előtt.

A kétségbeesés után kissé megnyugodott a piac, az olaj ára korrigált

Az olaj ára csökkenésnek indult és a részvények is elmozdultak a mélypontról, miután a piaci szereplők közt felerősödött az a remény, hogy az iráni rakéták talán nem okoztak nagy károkat a zsidó országban, és az izraeli megtorlás is enyhe lesz. 

Az arany ára is hasonló ívet írt le az elmúlt órákban, a nemesfém árfolyama unciánként 2 660 dollár fölé ugrott, amivel megközelítette a 2 685 dolláros történelmi csúcsot.

Érdekes módon nem az energiaipari vállalatok, hanem a technológiai szektor érezte meg legjobban a keddi pánikot. A Tesla, az Nvidia és az Apple mind több mint 3 százalékot estek, mint ahogy a kis kapitalizációjú részvények is.

A Facebook anyavállalata, a Meta árfolyama viszont nem követte a trendet, és rekordmagas szint közelébe emelkedett – írja összefoglalójában a CNBC.

Irán rakétacsapást indított Izrael ellen, szólnak a szirénák, robbanások hallatszanak – videó

Izrael-szerte szólnak a légvédelmi szirénák. Több mint száz rakétáról szóltak az első hírek, a későbbiek már ötszázról, több becsapódásról is érkezett jelentés Tel-Avivból és más városokból.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.