BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Isfahan Oil and Gas Refinery Company in Iran

Elmaradt a világvége, zuhan az olaj és a földgáz jegyzése is

Mivel az izraeli légi csapások megkímélték az iráni energiaipari infrastruktúrát, fellélegeztek a piacok. Az olaj- és az európai földgázárak is délnek fordultak.

Az olaj jegyzése közel 5 százalékot zuhant hétfő reggel, miután az iráni célpontok elleni izraeli csapások elkerülték az olajipari létesítményeket, illetve úgy tűnik, a perzsa állam is inkább az ENSZ biztonsági tanácsához fordul viszontválasz helyett, ami a közel-keleti háborús feszültség enyhüléséhez vezethet, és idehaza is éreztetheti hatását.

olaj Isfahan Oil and Gas Refinery Company in Iran
Megúszták az iráni olajipari létesítmények / Fotó: AFP

Izrael megkímélte az olajpiacot

Az északi-tengeri Brent hordójával délelőtt 10 körül 72,5 dollárnál, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) 68 dollár közelében járt.

Bár az izraeli repülőgépek szombaton katonai célpontokat támadtak Irán-szerte, ezzel beváltva a kormány ígéretét, amely szerint megtorolják a hónap eleji iráni rakétatámadást, a támadás a vártnál visszafogottabb volt. A csapás elkerülte az olaj-, nukleáris és polgári infrastruktúrát, teljesítve az amerikai kormányzat kérését. Teherán nem is reagált azonnal a támadásra, miközben az iráni állami média közölte, hogy az ország olajipara változatlan kapacitással működik.

A Citigroup a közel-keleti konfliktusból eredő alacsonyabb kockázatokra tekintettel már csökkentette is a Brent árával kapcsolatos előrejelzését. A befektetők vélhetően ismét a kínai kereslettel kapcsolatos aggodalmakra fókuszálnak – írja a Bloomberg.

A világ legnagyobb nyersolajimportőrének a gazdasági kilátásai – a közelmúltban bejelentett kormányzati ösztönzőcsomag ellenére – továbbra is gyengék, ami megcsappanó keresletet, s ahhoz képest bőséges kínálatot jelent a közeljövőben.

Az OPEC+ olajkartell ugyanis azt tervezi, hogy decemberben kezdi meg az olajtermelés fokozatos növelését. Persze kérdés, hogy nem változik-e ez az ütemterv. A kartell a tervek szerint december 1-jei ülésén dönt a jövő évi kitermelésről.

Markánsan csökkent a földgáz jegyzése is 

Az irányadó novemberi határidős jegyzések az európai földgázpiacon 4,3 százalékkal, 42 dollár csökkentek megawattóránként, miután pénteken augusztus óta a legnagyobb áremelkedés következett be, az ügyletkötések visszaesése közepette. A fő kockázatot az jelentette, hogy az eszkaláció megzavarja a Hormuzi-szoroson, a cseppfolyósított földgáz és az olaj egyik legfontosabb vízi útvonalán zajló szállításokat.

Annak dacára, hogy az európai földgáztárolók több mint 95 százalékban telítettek már a téli szezon előtt, a potenciális ellátási zavarokra mégis riadókészültségbe került a legkisebb rezdülésre is roppant érzékeny földgázpiac. Az árak az elmúlt hetekben a közel-keleti feszültségekről érkező híreknek megfelelően folyamatosan ingadoztak, amit a norvég és amerikai szállítások váratlan fennakadásai is fokoztak.

További kedvező hír, hogy a hétfőn befutott előrejelzések szerint a következő két hétben Északnyugat-Európában enyhe időjárás várható.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.