BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változás jöhet a nyersolaj piacán

Az árupiacok elmúlt négy hete kifejezetten erős volt, a szektorális index kilenc százalékkal került feljebb. A geopolitikai fejlemények miatt azonban az olaj piacára szegeződik a legtöbb tekintet: a százdolláros hordónkénti ár sem kizárt a fekete arany háza táján.

Az elmúlt négy hétben a BCOM TR nyersanyagpiaci index több mint 9 százalékot emelkedett, ebben az időszakban pedig egyetlen nyersanyag árfolyama sem csökkent. A ralihoz leginkább a vasérc járult hozzá, amely 18,4 százalékkal ugrott meg, majd követte a gáz, a platina, a párizsi búzakontraktusok és a kakaó. 

Gobi Oil Region
Oil workers are drilling a well in the Gobi in Karamay, Xinjiang province, China, on August 6, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP), olaj,
Változás jöhet a nyersolaj piacán / Fotó: AFP

Izgalomból izgalomba csúszik az olajpiac

Míg az időjárási aggodalmak egész hónapban állandók voltak, és támogatták a gabonák árfolyam-emelkedését valamint a cukorkontraktusok jelentős felugrását, három fő esemény határozta meg az általános pozitív hangulatot:

  • Az amerikai Federal Reserve a vártnál jelentősebb, 50 bázispontos csökkentéssel indította el a kamatcsökkentési ciklust, ami enyhítette a recessziós aggodalmakat.
  • Kína, a világ második legnagyobb gazdasága és legnagyobb nyersanyagfogyasztója követte a Fed példáját, számos gazdaságélénkítő intézkedést jelentett be, és várhatóan további politikai intézkedéseket vezet be a közeljövőben.
  • Irán múlt heti Izrael elleni rakétatámadása miatt a piac izraeli megtorló csapásokra számít, aminek eredményeképpen a kőolaj ára a múlt héten 2023 januárja óta nem látott mértékben emelkedett. A piac attól tart, hogy az esetleges iráni olaj- és gázipar elleni támadás csökkentheti a kínálatot, és potenciálisan kiterjesztheti a konfliktust a régió többi országára. Rendkívül nehéz megjósolni egy izraeli ellencsapás teljes hatását Iránra, eltekintve a rövid távú áremelkedések valószínűségétől.

Ha a grafikont nézzük, a kőolaj 2022 nyarától egy nagyjából 30 dolláros sávban mozgott, a WTI esetében 63–95, míg a Brent-kontraktusonál valamivel szűkebb, 70-97 dolláros árfolyamsávban. Az elmúlt hónapokban nem láttunk olyan vételi erőt, amely a sávközépnél magasabbra tolta volna az olajárakat, a fent említett hatások miatt azonban az áremelkedés egyre valószínűbb forgatókönyvvé válhat.

Az alábbiakban négy lehetséges forgatókönyvet vázolunk fel, amelyek egy ilyen eseményt követően felmerülhetnek, és némelyik az árakra nehezedő nyomáshoz vezethet:

  1. Izrael késleltetheti a válaszlépést, vagy a nem olaj- és gázszektorokra összpontosít az esetleges támadással. Ez 10 százalékos áresést okozhat, mivel a figyelem visszaterelődik a kereslet lassulására, különösen Kínából.
  2. Az iráni olajkitermelési infrastruktúra elleni célzott támadás potenciálisan 5-10 százalékkal emelheti az árakat, a csökkenő iráni olajexport hatására.
  3. Az iráni finomítói eszközök elleni támadás kezdetben növelheti az árakat, de később a nyersolaj árának csökkenéséhez vezethet, mivel Irán korlátozott tárolási kapacitása miatt az export növekszik. Kína, az iráni kőolaj- és üzemanyagszektor fő kereskedelmi partnere, készletei megnyitásával megakadályozhatja a benzin és a gázolaj nagyobb áremelkedését.
  4. Ha a Hormuzi-szoroson áthaladó olaj- és gázáramlás tovább csökkenne, ez a globális ellátás körülbelül 30 százalékát érintheti. Míg egyes termelők csővezetékeken keresztül irányíthatják át a nyersolaj-kereskedelmet, sokuk nehézségekkel küzdene a nyersolaj szállításával. Ez a forgatókönyv azzal a kockázattal jár, hogy az olajárak átmenetileg 100 dollárra vagy akár magasabbra is emelkedhetnének, amíg a piac reagálna, és megnyitná a stratégiai tartalékokat, valamint a szabad kapacitással rendelkező országok megnövelnék a kőolaj-kitermelést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.