BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánikban a szaúdiak: összeomlik az olaj ára

Ötvendolláros olajárat vizionál a szaúdi olajminiszter. Kvótacsaló kartelltagokkal hadakozik a királyság, miközben az olaj árát a geopolitikai feszültségek sem hajtják fel igazán.

Abdulaziz bin Szalman herceg, a szaúdi olajminiszter azt mondta, hogy az árak akár 50 dollárra is csökkenhetnek hordónként, ha az OPEC+ csalói nem tartják be a megállapodás szerinti termelési korlátokat.

Oil,Drilling,Rig,In,The,Arabian,Desert,During,Sunset
Az IMF csökkentette a szaúdi gazdaság növekedési kilátását.
Láthatáron az 50 dolláros olajár / Fotó: Shutterstock

A herceg kiemelte Irakot, 

amely augusztusban napi 400 ezer hordóval túltermelt az S&P Global Ratings adatszolgáltató szerint. Továbbá Kazahsztánt, amelynek termelése tovább növekedhet a napi 720 ezer hordós Tengiz-mező termelésbe való visszatérésével.

Hónapokig morzsolódtak az olajárak

Az olajárak az elmúlt hónapokban csökkenő pályán voltak, a főbb benchmarkok 16 százalékot veszítettek értékükből az elmúlt negyedévben. Annak ellenére, hogy az OPEC+ koalíció erőfeszítéseket tesz a piacok stabilizálására a termelés csökkentésével. 

Miután Irán kedden rakétákat lőtt ki Izraelre, az olajárak hetekig tartó folyamatos csökkenés után emelkedtek. A nemzetközi benchmarknak számító Brent a 72 dollárt, a WTI a 70 dollárt közelíti. 

Nyugaton attól tartanak, hogy egy szélesebb körű háború megfojthatja az Öbölből származó olajexportot, amely áthalad az Iránnal határos Hormuzi-szoroson. Ám 

a geopolitikai feszültségek hónapok óta alig gyakorolnak hatást az olajárakra.

Ki beszél már termelésbővítésről?

A szaúdi tisztviselőket frusztrálja, hogy a kartell más tagjai semmibe vették a termelés korlátozására vonatkozó terveket az év nagy részében.

Emlékezetes, hogy korábban a kartell azt tervezte: napi 180 ezer hordóval kezdik a termelés bővítését. Majd lépcsőzetesen tovább fokozzák a kitermelést. Ám ezeket a terveket maguk alá temették a beszakadó olajárak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.