BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bombahír: amerikai céggel fejleszt új gyógyszert a Richter

A neuropszichiátriai betegségek kezelésére irányuló kutatási-, fejlesztési és licencszerződést kötött az amerikai AbbVie gyógyszergyártóval a Richter. A magyar társaság 25 millió dollárt kap és későbbi mérföldkő kifizetésére is jogosult a megállapodás értelmében.

Új, kutatási, fejlesztési- és licencszerződést kötött a Richter Gedeon és amerikai értékesítési partnere, az AbbVie. Az együttműködés olyan új célpontokra vonatkozik, amelyek neuropszichiátriai betegségek kezelésére lehetnek alkalmasak. 

richter_LUS_8753
20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A közel két évtizede tartó együttműködés kiterjesztése olyan, a központi idegrendszer (CNS) területén elért közös sikerekre alapoz, mint például a világszerte bevezetésre került cariprazine (Vraylar/ Reagila), valamint a bipoláris depresszió és a generalizált szorongásos zavar kezelésére szolgáló ABBV-932 gyógyszerjelölt felfedezése – írja közleményében a magyar gyógyszergyártó.

A neuropszichiátriai rendellenességekkel élő emberek körében továbbra is jelentősek a megoldatlan egészségügyi szükségletek, ezért az innováció, valamint az új megoldások és megközelítések kutatása és fejlesztése elengedhetetlen

– mondta Jonathon Sedgwick, az AbbVie alelnöke és kutatás-fejlesztés globális vezetője. 

„Ez az új megállapodás a régóta tartó sikeres partnerségünkre épül, és egyrészt lehetővé teszi, hogy a Richter egyedülálló kutatási platformja segítségével tovább támogassa az AbbVie globális törekvéseit a neuropszichiátria területén, másrészt komoly megerősítés a Richter tudományos kutatásának” – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója. 

A megállapodás értelmében az együttműködés a felek közös finanszírozása mellett kiterjed mind a preklinikai, mind a klinikai K+F tevékenységekre. 

A Richter aláíráskor egy összegben 25 millió dollárt kap, valamint potenciális jövőbeli fejlesztési, engedélyezéshez kötött és kereskedelmi mérföldkő kifizetéseket kaphat.

Ezen túlmenően a Richter értékesítésen alapuló jogdíjakat is kaphat. Az AbbVie globális forgalmazási jogokat szerez, kivéve a Richter hagyományos piacait, úgy, mint a földrajzi Európa, Oroszország, más FÁK országok és Vietnám.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.