BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
AbbVie invests 100 million euros

Alacsonyabb profitra figyelmeztet a Richter partnere

Profitfigyelmeztetést adott ki az AbbVie, amely a növekvő kutatás-fejlesztési kiadások és a magasabb royalty kifizetések miatt kényszerült visszavágni eredménycélját. A Richter Vraylar nevű csúcskészítményét is az amerikai gyógyszercég forgalmazza az Egyesült Államokban.

Rossz hírt közölt a Richter amerikai értékesítési partnere, az AbbVie, amely profitfigyelmeztetést adott ki, mivel harmadik negyedéves és egész éves eredménye a korábbi várakozásokhoz képest egyaránt kisebb lehet a kutatás-fejlesztési kiadások, valamint a mérföldkő kifizetések miatt.

AbVie, Richter, Photo Illustration Abbvie Pharma
Az AbbVie forgalmazza a Richter csúcstermékét az Egyesült Államokban / Fotó: AFP

A társaság a szeptember végén lezárt negyedévre vonatkozóan 2,88-2,92 dolláros egy részvényre jutó korrigált nyeresége (EPS) számít, szemben az eddig várt 2,92-2,96 dollárral.

A 2024-es év egészére vonatkozó, korrigált EPS-előrejelzését pedig a 10,67-10,87 dolláros sávba szállította le a korábbi 10,71-10,91 dollárról. Az új céltartomány ezzel elmarad az LSEG által összeállított elemzői konszenzustól is, amelyben 10,88 dolláros részvényenkénti nyereség szerepel.

A vállalat közölte, hogy a negyedév során 82 millió dollárnyi kiadás merült fel a különböző együttműködésekkel, licencszerződésekkel és egyéb eszközbeszerzésekkel kapcsolatban.

Tarol Amerikában a Richter csúcsgyógyszere

Az AbbVie a Richter tengerentúli értékesítési partnere, amely a magyar gyógyszergyártó cariprazine hatóanyagú antipszichotikumát, a Vraylart forgalmazza az Egyesült Államokban. A két vállalat közötti megállapodás értelmében az értékesítés közel ötöde royalty bevétel formájában a magyar gyártót illeti. A Richter saját fejlesztésű csúcskészítményének forgalma éves alapon 20,4 százalékkal 1,47 milliárd dollárra nőtt 2024 első felében, amiből a Richterhez 102 milliárd forint került.

Az AbbVie év eleji bejelentése szerint 2024 egészében 3,4 milliárd dolláros forgalmat vár a vényköteles Vraylartől. Ha az amerikai vállalat prognózisa teljesül, idén 630 millió dollár – 230 milliárd forint – jutalékbevételre számíthat majd a Richter, ami szinte teljes egészében az üzemi eredményt növeli.

Az AbbVie október 30-án teszi közzé harmadik negyedéves eredményeit, amiben a Vraylar aktuális értékesítési számai is szerepelnek majd.

A befektetőket nem érte hatalmas csalódásként a profitfigyelmeztetés, az AbbVie kurzusa 0,3 százalékos csökkenéssel indította a pénteki tőzsdei kereskedést. A társaság részvényei 26 százalékot drágultak az idei év kezdete óta, ezzel felülteljesítették az S&P 500 index bő 20 százalékos raliját is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.