BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
International Offshore Oil And Gas Platform

Meglepő szaúdi lépés: csökkentette európai olajárait a Saudi Aramco

Szaúd-Arábia megemelte olajárait ázsiai vevőinek a volatilis nyersolajpiacon, mivel extra kockázatot hordoznak a közel-keleti konfliktus fejleményei. Európai és amerikai szállításra viszont leszállítottta árait a Saudi Aramco.

Az állami kitermelő Saudi Aramco 90 centtel, hordónként 2,20 dollárra emelte fő terméke, az Arab Light nyersolajfajta hivatalos felárát a regionális referenciaárhoz képest az ázsiai vevőknek – szúrta ki a Bloomberg. A kereskedők és finomítók körében végzett felmérés szerint a piac előzetesen hordónként 65 centes emeléssel számolt.

International Offshore Oil And Gas Platform Saudi Aramco
A Saudi Aramco Mazen olaj- és gázterminálja a kínai tengerparton / NurPhoto via AFP

Európai árait is módosította a Saudi Aramco

Ugyanakkor az Aramco csökkentette az összes olajfajta árát, amerikai és európai szállításra.

A nyersolaj jegyzése október eleje óta ugrott meg az iráni rakétacsapásokat követően, melyekkel a perzsa állam Izrael Libanonban elkövetett pusztító támadásait - amelyek majdnem kiirtották a Hezbollah teljes vezetését - próbálta megtorolni. Az irányadó Brent nyersolaj a héten egy esetleges izraeli visszavágásra számítva több mint 8 százalékkal emelkedett, és hordónként 78 dollár körül kereskedtek vele.
Idén eddig a piacok a regionális kockázatokat megúszták, mivel a konfliktus nem korlátozta a kínálatot, és a termelőket inkább a gyenge kereslet aggasztotta. A lassuló kínai felhasználás miatt több nyersolaj maradt ugyanis a piacon. Ezért az OPEC+ olajkartell - amelyet Szaúd-Arábia és Oroszország vezet - két hónapra, azaz december elejéig szünetelteti a korábban tervezett termelésnövelést.

A kartell önkéntes kibocsátáscsökkentést elhatározó tagjai tehát mégsem hajtják végre azt a korábbi tervet, hogy októberben és novemberben megkezdik a kínálatcsökkentés kivezetését. Emiatt például Szaúd-Arábia napi 6 millió hordóval fogja vissza az exportját, akárcsak az elmúlt négy hónapban.

Líbia újra megjelent az olajpiacon

Közben Irán Izrael elleni rakétatámadása és a Netanjahu-kormány esetleges megtorló akciója olyannyira felerősítette a geopolitikai kockázati prémiumot, hogy az olajpiacok észre sem vették a líbiai olajembargó feloldását, amely mintegy napi 700 000 hordó nyersolajat juttat vissza a piacra. Líbia olajtermelése azután kezdődhet meg újra hogy az ország két rivális kormánya a Központi Bank 

  • működésével 
  • és személyi állományával kapcsolatos elhúzódó vitát eredményesen zárta le, 
  • és a bank új kormányzóját, Naji Issa-t is mindkét kabinet jóváhagyta.
    További kedvező hír a szénhidrogén-piacról, hogy az izraeli Leviathan és Tamar mezők gáztermelése újraindult az iráni nagyszabású rakétatámadás miatti egynapos leállás után, az amerikai Chevron olajipari nagyvállalat jelentése szerint a Leviathan platformon és a 22 TCf-es mezőn nem keletkezett fizikai kár. 

Hatalmas pusztítást szenvedhet a közel-keleti energiakincs 

Irán azonban megfenyegette a zsidó államot, hogy egy esetleges izraeli támadást követően az energia- és gázinfrastruktúráját veszi célba. Arról nem is beszélve, hogy Izrael is Irán olajlétesítményeit jelölte meg potenciális célpontként.

Az Oilprice hírportál szerint Izraelt - energia- és gázipari létesítményei révén - jelentős veszély fenyegeti, mivel ez az infrastruktúra létfontosságú az ország gazdasága és energiabiztonsága szempontjából. Az ezeket a létesítményeket érő bármilyen csapás megszakíthatja az ellátási láncokat, amis globális piaci következményekkel is járhat, mivel az olaj- és gázpiacok továbbra is fokozottan érzékenyek a geopolitikai zavarokra.

Ráadásul a konfliktus más globális szereplők, például India számára is aggodalomra ad okot. Nem véletlen, hogy India párbeszédre és a diplomáciai megoldások keresésére szólított fel a további eszkaláció megakadályozása érdekében, de a helyzet gyors romlásával egyre nagyobb a kockázata egy szélesebb körű regionális háborúnak.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.