BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengetegen akarnak stabilcoinokkal fizetni, tarol a Stripe új programja – már a Visa is lépett

A dollárhoz kötött kriptodevizákkal való online fizetés piaca iránt hatalmas az érdeklődés, a Stripe új programja egy nap alatt hetven országból tett lehetővé tranzakciókat. A stabilcoinok egyelőre még csak kis részét teszik ki a kriptopiacnak.

A szolgáltatás elindulását követő 24 órán belül több mint 70 országban éltek a Stripe felületein a stabilcoinnokkal való online fizetés lehetőségével, tökéletesen demonstrálva ezzel a digitális devizák egy kis, de egyre növekvő csoportja iránti felhasználói keresletet – áll a vállalat közleményében.

Fintech And Neobanks Stock Photos, stripe, stabilcoin, fizetés,
Hatalmas az érdeklődés a stabilcoinok iránt / Fotó: NurPhoto via AFP

Egyre nő az érdeklődés a stabilcoinos fizetések iránt

A Stripe online fizetési szolgáltató 2014-ben már engedélyezte a szolgáltatásait igénybe vevő kereskedőknek a bitcoinban érkező fizetések elfogadását, de a lehetőséget 2018-ban megszüntették, mondván, hogy a kriptodevizás fizetések feldolgozása lassú, drága, és a kellő érdeklődés sincs meg irányukba a vásárlók részéről. 

A kriptopiac idei feltámadásában azonban újra meglátta a lehetőséget a cég, és október második hetében ismét lehetővé tette ügyfelei számára a kriptós tranzakciókat – igaz, jelenleg csak az USDC, dollárhoz kötött stabilcoinban történő kifizetések elfogadását indította el a cég, de a további kriptopiaci terjeszkedés sincs kizárva.

A kriptós online fizetési folyamat Jeff Weinstein, a Stripe termékmenedzserének leírása szerint nem is lehetne egyszerűbb:

  • a vevők USDC stabilcoinnal fizetik ki rendelésüket, 
  • a befolyó kriptót a Stripe dollárra konvertálja, 
  • majd dollárt utal ki a kereskedők számlájára.

A cég közlése szerint 150-nél is több országból lehet kriptóval fizetni az arra nyitott eladóknál, és hamarosan nemcsak az egyszeri tételek kiegyenlítésére lesz lehetőség, de a feliratkozások kriptóban való rendezésére is.

A megugró érdeklődést pedig természetesen nem csak a Stripe vette észre: az elmúlt napokban 

 a Visa is elindított egy saját programot, 

melynek segítségével a bankok mérettől és szektorális ismerettől függetlenül, könnyedén létre tudnak hozni saját stabilcoinokat, hasonló tokenek piacra dobása pedig a Robinhood brókercégnél és a Revolut neobanknál is terítéken van.

Mik is pontosan azok a stabilcoinok?

A stabilcoinok a kriptodevizák egy olyan csoportja, melyek értéke mindig egy mögöttes devizához van kötve, így értékük állandó: a Stripe esetében elfogadott USDC értéke például a dollárhoz van rögzítve, egy USDC így mindig egy dollárt ér, árfolyamkockázat nélkül. 

A sokat használt valuták digitális mása iránt pedig igenis nagy az igény: az USDT piaci kapizalizációja például jelenleg 119 milliárd dollárt tesz ki a 173 milliárdos kapitalizációjú szegmens egészéből.

A dollárhoz kötött stabilcoinok egyik elsődleges felhasználói a dél-amerikai országok lakói,

akik ugyan szeretnék megtakarításaikat a végtelenül megbízhatatlan helyi devizákból dollárra váltani, ám sokszor ezt a hagyományos úton mégsem tudják megtenni, egész egyszerűen azért, mert nincs elég zöldhasú az országban. Az amerikai fizetőeszköz tokenizált másával azonban ez a gond nem létezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.