BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idei startup-befektetések kétharmadában vett részt az STRT

Egyre fontosabb szereplővé válik a hazai startup-befektetések piacán a holding, amely az idén ismertté vált tranzakciók 66 százalékában vett részt. Az STRT vezetői szerint további probléma a hazai vállalkozók körében, hogy egyfajta lelki gát is akadályozza a külföldi piacra lépést: egyszerűen nem hiszik el, hogy nemzetközi terepeken is sikeresek lehetnek. Ebben talán segíthet az országban küszöbönálló nagy vállalkozói generációváltás. A fiatal üzletemberek, vezetők már nyitottabbak az új ismeretek felé.

Immár a vezetőképző piac egyik meghatározó szereplőjének, a Kürt Akadémia oktatási ágának tulajdonosaként mutatta be első féléves teljesítményét kedden a tőzsde Xtend-platformján jegyzett STRT Holding.

STRT
Balogh Petya, az STRT vezérigazgatója / Fotó: STRT Rising together / Facebook

Kürt Akadémia by STRT

Az eszközakvizícióval a STRT képzési üzletága hatalmas lépést tesz a képzések mélyítése irányában, az eddigi felsővezetés-képzést szakmai irányú képzésekkel bővítve. A megvásárolt divízió új neve Kürt Akadémia by STRT lesz. A vételár nem publikus, ám az eladó Kürt Consulting abból 35 millió forint értékben kapott az ügylet keretében STRT-részvényeket, amelyet külön ebből a célból bocsát ki a cég.

Rátérve az első fél évre, 2023 első feléhez képest a STRT – konszolidált, nem auditált – árbevétele a négyszeresére, 145 millió forintra nőtt, míg nettó vesztesége a felére, nagyjából 87 millió forintra csökkent, befektetési portfóliójának értéke pedig 270 millió forint felértékelődést hozott. 

Az első féléves eredmények 100 százalékát az oktatási divízió termelte. 

Ebben egyébként még nincs benne a Kürt Akadémia mintegy százmilliós bevétele és bruttó fedezete sem.

Az oktatási szegmensben a tavalyi 600 fő helyett már több mint 2300 gazdasági vezető kapott útravalót.  A legnagyobb egy 150 fős mesterségesintelligencia-tanfolyam (MI) volt, amit Balogh Petya vezérigazgató és B. Tóth András, a STRT másik vezetője tartott. A legtöbb kurzust amúgy is ők ketten szokták tartani. Sajnos a tapasztalat az, hogy

Magyarország ezen a téren rendkívül le van maradva a világelső Kínához képest, ahol már a vezetők 60 százaléka alkalmazza az MI-t. 

Kínával a világpiacon csupán India tartja a lépést, melyet az Egyesült Államok, majd Nyugat-Európa követ.

További probléma a hazai vállalkozók körében, hogy egyfajta lelki gát is akadályozza a külföldi piacra lépést: egyszerűen nem hiszik el, hogy nemzetközi terepeken is sikeresek lehetnek. Ebben talán segíthet az országban küszöbön álló nagy vállalkozói generációváltás. A fiatal üzletemberek, vezetők már nyitottabbak az új ismeretek felé.

Duplázták a startup-befektetéseket is

A startup-befektetésekre rátérve, a cég kifejezetten a korai fázisú cégekre fókuszál, melyeket hosszú ideig segítenek. A korai stádiumú startupok nagy „elhullási arányára” tekintettel ugyanakkor egyszerre sok ilyen kezdő céggel foglalkoznak, mégpedig szektorálisan diverzifikáltan. Ezért nem zártvégű alapról van szó, hiszen akár évtizedes közös sztorira kell felkészülni, amíg kiléphetnek a startupból. A 2023 első felében meglévő 42 aktív befektetés számát 84-re növelte a cégcsoport, új befektetéseinek jelentős része 

  • az üzletiszoftver-, 
  • az egészségügyi-technológiai és 
  • az MI-szektorokban valósult meg. 

A diverzifikáció ellenére azt azért fontosnak tartják, hogy a startupnak legyen technológiai háttere, mert ez teszi lehetővé az akár külföldi piacokra való betörést is. Az idei hazai startup-befektetések 66 százalékában vett részt – a tranzakciószámot tekintve – az STRT.

Az egy részvényre jutó portfólióérték 39 százalékkal nőtt éves bázison. A vállalat többek között tervezi egy startup kockázati alapkezelő létrehozását is.

Magyarország amúgy a régióval együtt nagyon le van maradva nemzetközi szinten a kockázatitőke-befektetésekben: míg a világelső Szingapúrban tavaly egy főre jutóan majdnem 1400 dollárt költöttek, és még a második Izraelben is csaknem 900 dollárt, nálunk ez mindössze 7 dollár volt. 

Az STRT részvényei az év eleji 1300 forintos szint környékéről – egy éveleji nagy kiugrást követően – 800 forintig csorogtak vissza idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.