Tesco kiskereskedelmi parkokat venne egy magyar tőzsdei cég

Négy szlovákiai városban, Zsolnán, Nyitrán, Nagyszombatban és Dunaszerdalyen venne kiskereskedelmi parkokat – további partner(ek) bevonásával – a Shopper Park Plus, amely az akvizíció érdekében zártkörű részvénykibocsátásban is gondolkodik. Az eddig a Tesco által üzemeltetett parkokban más jelentős bérlők is vannak.

Négy, a Tesco által üzemeltetett szlovákiai kiskereskedelmi parkot vásárolna meg a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Shopper Park Plus (SPP) – jelentette be a cég csütörtök reggel.

Tesco
A Tesco zsolnai kiskereskedelmi parkja / Fotó: BÉT

A Tesco bérlőként továbbra is a parkokban marad

Az akvizíció összhangban áll az SPP stratégiájával, amelynek célja, hogy a közép-kelet-európai (CEE) régióban élelmiszer-központú kiskereskedelmi parkok vezető tulajdonos-üzemeltetőjévé váljon. A beruházás a tervek szerint egy vagy több jó hírnevű befektetővel közös vállalkozásban valósul meg.

A tranzakció előzetes tőkeigénye körülbelül 36 millió euró, amelyet az SPP és partnere(i) részesedéseik arányában fektetnek majd be. Az SPP a szükséges forrásokat tőkeemeléssel teremti elő, legfeljebb 2 315 523 új törzsrészvény zártkörű forgalomba hozatal keretében történő kibocsátásával.

Üzleti tervének részeként az SPP vállalja, hogy az energiafogyasztás csökkentése és a zöldtanúsítványok megszerzése révén jelentősen javítja az ingatlanok ESG-profilját. Az akvizíciót és a tőkeemelést az SPP igazgatósága előzetesen, a lent részletezett feltételekkel jóváhagyta. A zártkörű részvénykibocsátás pontos részleteiről az SPP igazgatósága dönt, melyet legkésőbb október 31-ig tesz közzé.

A Tesco továbbra is kereskedelmi tevékenységet végez a megvásárolt parkokban, és az ügylet lezárásától számított 15 éves határozott idejű bérleti szerződést köt – 3 egymást követő 5 éves bérlői hosszabbítási opcióval –, így a Tesco kiskereskedelmi tevékenysége ezeken a helyszíneken garantáltan nem változik, és továbbra is a legfontosabb élelmiszer-központú kiskereskedelmi vállalat és a látogatottságot meghatározó tényező marad.

A felvásárlás és a tőkeemelés feltételei az alábbiak:

  • az eladó vállalati jóváhagyásai, tekintettel arra, hogy a jelenlegi feltételek indikatív jellegűek;
  • az SPP számára is megfelelő, a végleges tranzakciós dokumentáció és bérleti szerződés;
  • a finanszírozó bank végleges, kötelező erejű szándéknyilatkozata;
  • sikeres zártkörű forgalomba hozatal;
  • elfogadható és kötelező érvényű közös vállalati megállapodás;
  • a jelenlegi finanszírozó bankok, azaz az OTP és az Erste Bank jóváhagyása.


 

Tesco
A nagyszombati park / Fotó: BÉT

A Portfólióban szereplő ingatlanok leírása


Zsolna

Pozsonytól 200 km-re helyezkedik el. A D1-es autópályán, a 64-es, 61-es és 18-as I. osztályú utakon, valamint az 507-es és 583-as II. osztályú utakon keresztül érhető el, és kényelmes hozzáférést biztosít számos tömegközlekedési buszjárathoz. A telephely kiváló láthatóságot és megközelíthetőséget biztosít. A hipermarket elhelyezkedéséből adódóan jól észrevehető, kiskereskedelmi kínálata jelentős méretű.

Nyitra – OC GALÉRIA

Nyugat-Szlovákiában található, 95 km-re fekszik Pozsonytól. Kiváló közúti és tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, beleértve a főbb autópályákat, valamint az I. osztályú 51-es számú utat, a 8-as, 13-as, 18-as, 21-es, 30-as stb. buszjáratokat és a nyitrai vasútállomást is. A városközpont közelében található bevásárlóközpont magas színvonalú kiskereskedelmi kínálattal rendelkezik.

Nagyszombat – OC GALÉRIA

Pozsonytól 47 km-re fekszik, kiválóan megközelíthető a D1-es autópályán, a 61-es és 51-es I. osztályú utakon, valamint az E58-as európai útvonalon keresztül. A tömegközlekedéshez az MHD003, MHD004, MHD006 buszjáratok és a közeli vasútállomások kapcsolódnak. Jelentős a helyi kiskereskedelmi hálózat, vonzó kínálattal, beleértve a Decathlont, a New Yorkert és a KFC-üzleteket is.

Dunaszerdahely – OC GALÉRIA

A délnyugat-szlovákiai Dunaszerdahely Pozsonytól 50 km-re található. Kiváló közlekedési és tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, beleértve az R7-es gyorsforgalmi utat, valamint a helyi busz- és vonatjáratokat, Stratégiailag jól pozicionált és gyorsan fejlődő terület. A helyi szupermarket a város kulcsfontosságú bejáratánál található.

A négy kiskereskedelmi park további jelentős bérlői közé tartozik mások mellett a Jysk, a Takko Fashion, a H&M, DM, Decathlon és a New Yorker.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.