BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Elon Musk and America PAC host town hall eventTesla and SpaceX CEO Elon Musk jumps on stage as he arrives to speak at a town hall event hosted by America PAC in support of former US President and Republican presidential candidate Donald Trump at the Greater Philadelphia Expo Center in Oaks, Pennsylvania, on October 18, 2024. Musk is holding several events in the key swing-state of Pennsylvania in support of former US President and Republican presidential candidate Donald Trump. (Photo by RYAN COLLERD / AFP)

Szárnyakat kapott a Tesla, valósággal felrobbant az árfolyam

Bő egy évtizede nem volt olyan erős napja a tőzsdén az elektromos járműveket gyártó vállalatnak, mint a csütörtöki. A Tesla részvényei 22 százalékot raliztak Elon Musk ambiciózus bejelentéseire.

Bő egy évtizede nem látott eufória lett úrrá a Tesla-részvényeseken, csütörtökön 22 százalékkal lőtt ki az elektromos és önvezető járműveket gyártó vállat árfolyama a Nasdaqon. A hurráoptimizmust a társaság előző nap közzétett, vártnál jobb negyedéves jelentése, no meg Elon Musk vezérigazgató nagyra törő tervei váltották ki a piacon.

Tesla, Elon Musk and America PAC host town hall eventTesla and SpaceX CEO Elon Musk jumps on stage as he arrives to speak at a town hall event hosted by America PAC in support of former US President and Republican presidential candidate Donald Trump at the Greater Philadelphia Expo Center in Oaks, Pennsylvania, on October 18, 2024. Musk is holding several events in the key swing-state of Pennsylvania in support of former US President and Republican presidential candidate Donald Trump. (Photo by RYAN COLLERD / AFP)
Szárnyakat kapott a Tesla, örülhet Elon Musk / Fotó: Ryan Collerd / AFP

Az autógyártó papírjai 213,6-ről 260,5 dollárra pattantak fel, azaz egyetlen nap alatt több mint ötödével nőtt a vállalat tőzsdei értéke. Legutóbb 2013-ban zárt hasonlóan kiemelkedő napot a parketten a részvény emlékeztet a CNBC.

A Tesla szerdán 8 százalékkal bővülő, 25,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a szeptember végén zárult három hónapban, valamivel elmaradva ezzel az elemzői várakozásoktól. Az egy részvényre jutó 72 centes nyereség ugyanakkor felülmúlta a piaci konszenzust.

A negyedéves tényszámoknál is nagyobb súllyal eshetett a latba a befektetőknél a cégvezér ambiciózus víziója. Az optimizmustól kicsattanó Elon Musk ugyanis a jelentést követően arról beszélt, hogy a társaság járműeladásai 20-30 százalékkal nőhetnek a következő egy évben, ami jóval ambiciózusabb cél az elemzők által várt 15 százalékos bővülésnél.

A Tesla-vezér egyúttal beszélt arról is, hogy a vállalat 2025-ben hivatalosan is elindítja saját fuvarmegosztó szolgáltatását, a Cybercab nevű robottaxijának gyártása pedig 2026-ban kezdődhet meg.

Elon Musk: a Tesla lesz a világ legértékesebb vállalata

Musk emellett ígéretet tett arra is, hogy a Tesla meg sem áll addig, amíg a világ legértékesebb vállalatává nem válik. Ebbe az irányba a tegnapi ralival egy jókora lépést tett a vállalat, melynek tőzsdei értéke 836 milliárd dollár. A Tesla ezzel már a tizedik legértékesebb cég a világon, a csütörtöki meneteléssel a Broadcon félvezetőgyártót és az Eli Lilly egészségipari óriást is sikerült megelőznie. A jelenlegi éllovas Apple-től azonban még fényévnyi távolság választja el Elon Musk cégét. Az iPhone-gyártó piaci kapitalizációja jelenleg 3,5 ezermilliárd dollár, több mint négyszerese a Tesláénak.

A Tesla részvényei a tegnapi elképesztő rali ellenére mindössze öt százalékkal állnak az év eleji szint felett.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.