BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 60 százalékkal nagyobb féléves profitot hozott az Erste

Az Erste a vártnál jobb eredménnyel zárta az első félévet, ami részben a hitelezés felfutásának köszönhető. Az első féléves adózott eredmény 59 százalékkal, 74,4 milliárd forintra emelkedett. A második félévet illetően ugyanakkor már visszafogottabbak a menedzsment várakozásai.

Az Erste 74,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2024 első felében, ami jelentős, 59 százalékos ugrást tükröz a megelőző év azonos időszakához képest – hangzott el a pénzügyi szolgáltató csütörtöki sajtótájékoztatóján.

_VEZ8714
Fotó: Vémi Zoltán

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató szerint az Erste sikeres első félévet zárt 2024-ben, az év második hat hónapjára ugyanakkor visszafogottabbak a várakozások. Hozzátette: az idei első félév teljesítményében nagy szerepe volt a pozitív üzleti folyamatoknak, a tervezettnél magasabb kamatkörnyezetnek, valamint a hitelállomány vártnál kedvezőbb alakulásának. 

Ezzel szemben a második félévben visszafogottabb nyereségre lehet számítani a reméltnél lassabb gazdasági növekedés, a kamatkörnyezet csökkenése, az extraprofitadó átalakítása, illetve a tranzakciós illeték emelése miatt. 

Az Erste működési bevételei 2024 első félévében – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a díj- és jutalékbevételek 20 százalékkal nőttek, elsősorban az aktív ügyfélszám és a kezelt vagyon növekedésének köszönhetően. A működéssel kapcsolatos kiadások 15 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az Erste működési eredménye meghaladta a 120 milliárd forintot, szemben a 2023-as 93 milliárd forinttal. A költség/bevétel arány június végére 32 százalékra csökkent a tavaly júniusi 35 százalékról.

Harmati László, az Erste lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a teljes lakossági hitelállomány 9 százalékkal nőtt egy év alatt, az újonnan kihelyezett összeg pedig 65 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az új lakáshitelek folyósítása több mint a két és félszeresére ugrott 2023 első hat hónapjához képest – ez egyúttal azt is jelenti, hogy az Erste idén fél év alatt 7 százalékkal több új lakáshitelt folyósított, mint tavaly 12 hónap alatt összesen. Babaváró hitelből 14 százalékkal nagyobb összeget folyósított a bank az első félévben a tavalyinál. A személyi kölcsönöknél 42 százalékkal emelkedett az új folyósítás összege, míg a kisvállalkozóknál a kihelyezés lényegében megegyezik az egy évvel korábbival. Harmati László elmondta: a lakáshiteleknél a megkötött szerződések volumenének növekedésével párhuzamosan az egy ügyletre jutó átlagos összeg is jelentősen emelkedett, ami részben a lakásár-inflációval, részben a bérek jelentős mértékű emelkedésével magyarázható. A személyi kölcsönöknél viszont pont ellentétes a tendencia, ami azzal magyarázható, hogy az értékesítésen belül egyre nagyobb a súlyuk a digitális csatornán keresztül igényelt, viszonylag kis összegű hiteleknek, amelyek lehúzzák az átlagot. A személyi kölcsönöknél egyébként az Ersténél már 50 százalék felett jár a digitálisan igényelt kölcsönök aránya.

A befektetett és kezelt vagyon az elmúlt egy évben a piaci átlagot meghaladó mértékben gyarapodott, az idei első félév végére 31 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva a 4700 milliárd forintot. A privátbanki üzletág június végén már 1100 milliárd forintos vagyont kezelt. Az Erste által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2500 milliárd forintot. A vállalati területen a kötvény- és hitelállomány együttesen 2 százalékkal csökkent egy év alatt, június végén 1120 milliárd forint volt. 

A vállalkozások továbbra is a korábbinál kevesebb hitelre tartanak igényt, a remélttől elmaradó üzleti környezetben sok cég visszafogja a beruházásokat, sokan a korábban tervbe vett fejlesztésekkel is egyelőre inkább kivárnak. 

A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 5 százalékkal csökkent, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 19 százalékkal nőtt, a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 16 százalékkal zsugorodott 2023 június végéhez képest. Az új vállalati kötvények és hitelek volumene összességében 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az idei első félévben nagyrészt annak köszönhetően, hogy az Erste Bank Hungary márciusban – az Erste Group Bank AG-vel közösen – 90 millió euró (mintegy 35 milliárd forint) értékű hitelszerződést írt alá a CTP csoporttal négy logisztikai és ipari parkjának finanszírozására Magyarországon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.