BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem ülnek a babérokon a lakástakarékok

Bár mindhárom, most aktív lakástakaréknál az akár 30 százalékos kamatbónusz a legfőbb fegyver az ügyfelek meggyőzése érdekében, az elmúlt időszakban történtek újítások a konstrukcióknál, és persze vannak akciós ajánlatok is. Ráadásul egy most megjelent jogszabálytervezet nyomán tovább bővülhet a potenciális igénylők köre, illetve az ügyfelek mozgástere is.

Bár a termékeik alapvető felépítése ugyanaz, újszerű elemeket és akciós ajánlatokat is találni lehet a hazai lakástakarékok kínálatában – derül ki a szolgáltatók honlapjain található tájékoztatókból.

Mortgage,Loan,Or,Home,Equity,Loan,,Financial,Concept,:,Tiny
Fotó: Shutterstock

Az Erste Lakástakarék a nyár elején jelentette be, hogy új konstrukcióval bővíti a palettát. Az új módozat futamideje tíz év, négy év után azonban adott a lehetőség lakáscélú részkifizetésre – amelyre eddig nem akadt példa a hazai lakástakarékoknál. Ha részkifizetést igényelnek, az ügyfelek a saját befizetés 40 százalékának megfelelő összeget is felvehetnek előre, még a futamidő lejárta előtt. „A termék abban is rugalmas, hogy az ügyfelek az igényeiknek, élethelyzetüknek megfelelően növelhetik vagy csökkenthetik a havi befizetés összegét” – mondta el Kármán András, az Erste Lakástakarék vezérigazgatója. A részkifizetéssel a szerződést nem kell megszüntetni, és így a szerződést nem kell megszüntetni, és továbbra is jár a 30 százalékos kamatbónusz a befizetések után. Júliustól változott az Erste Lakástakarék legrövidebb megtakarítási idejű terméke, az eddig négyéves megtakarítási idő vállalása mellett 15 százalékos kamatbónuszt fizető konstrukció futamideje, amely öt évre emelkedik. Ezzel a változtatással – érvelt közleményében a pénzügyi szolgáltató – az ügyfelek a jelenlegi, csökkenő hozamkörnyezetben is egy évvel tovább számolhatnak a fix, 15 százalékos kamatbónusszal befizetéseik után. A pontos összegek kiszámolhatók a lakástakarék kalkulátorban.

Az Erste Lakástakarék most a szerződéses összeg egy százalékát kitevő számlanyitási díjnál is akciót tart érvényben: ennek révén az ügyfélnek nem kell számolnia ezzel a díjtétellel, ha az akciós időszakban köt szerződést és az egyéb feltételeknek is megfelel: az egyik ilyen például, hogy a teljes megtakarítási időszak alatt a betétfizetési kötelezettségekének elmaradása nem érheti el a három havi betétnek megfelelő összeget. A lakás-takarékpénztári terméknél emellett élnek más, egyéb konstrukciókhoz – például babaváró hitelhez, bankszámlanyitáshoz – kapcsolódó akciók is.

A Fundamenta Otthontervező Lakásszámlájánál – ahol egyébként a megtakarítási időszak 159 hónap, a vállalt havi befizetés pedig akár 100 ezer forint is lehet – a megtakarítási időszak hosszától függően 10 és 30 százalék között lehet a kamatbónusz, ha a vállalt havi befizetés eléri a 30 ezer forintot. 

Ezen felül a Fundamenta egyszeri, éves ötszázalékos kamatbónuszt is bevezetett, amely számításának alapja az adott megtakarítási évben elhelyezett betétösszeg, amely nem lehet magasabb, mint a lakás-előtakarékossági szerződésben vállalt havi tarifa szerinti megtakarítás.

Fontos feltétel, hogy a Fundamenta a Kamatbónusz összegét a megtakarítási idő alatt a kiutalásig elkülönítve kezeli, arra további kamatot, kamatos kamatot nem ír jóvá.

„A lakástakarékok melletti legfőbb érvként a már szabad szemmel is látható kamatbónuszon, illetve a megtakarítási időszak után igényelhető, kedvező kamatozású hitelen kívül leginkább azt lehet érvként felhozni, hogy gyakorlatilag nincs olyan család, amelynek ne jönne jól legalább egy szerződés, hiszen a lakáscélú öngondoskodás éppúgy alkalmas egy felújításra, energetikai korszerűsítésre való felkészülésre, mint mondjuk egy lakáscseréhez szükséges tőke előteremtésére” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 

A rendkívül széles, lehetséges felhasználási kör mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a lakástakarékpénztári megtakarítások kamatadó- és szochomentesek, OBA-garancia is vonatkozik rájuk, és könnyen átlátható, kiszámítható, fix feltételek mellett kínált konstrukcióról van szó

– tette hozzá.

A lakástakarékok mostani és leendő ügyfeleinek mozgásterét pedig tovább bővítheti egy most megjelent jogszabálytervezet: eszerint a konstrukció által érintett körbe a jövőben a nyaralók is beletartoznak majd, lehetségessé válik a megtakarítási időszak lejárta előtti hitelfelvétel, és bővül a lakás-takarékpénztári ügyfelek köre is.

A Magyar Nemzeti Bank Aranykönyv című, pénzügyi szolgáltatók részletes adatait bemutató összegzése szerint a három hazai lakás-takarékpénztár már közel ezermilliárd forintnyi betétet kezelt a múlt év végén, az összesített, egyedi adatok alapján számolt mérlegfőösszegük pedig 1270 milliárd forint környékén mozgott. A betét- és eszközállomány alapján stabilan a Fundamenta a vezető a hazai piacon: előbbit figyelembe véve a részesedése megközelítette az 56 százalékot 2023. végén. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.