BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Önkéntes nyugdíjkasszák: szépen nő a vagyon, de öregszik a tagság

Az év derekán már 2100 milliárd forint környékén járt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona, ami csaknem az ötödével magasabb volt az egy évvel korábbinál. A taglétszám lassú csökkenését ugyanakkor még mindig nem sikerült megállítani, miközben tavaly már 68 százalék környékén járt a 45 éves, vagy idősebb tagok aránya.

Igen szépen alakult az év első fele a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak szempontjából: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a kezelt vagyonuk 2099,7 milliárd forintot ért el június végén, ami 19,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

A,Cheerful,Piggybank,With,Stacks,Of,Shiny,Coins,Nearby,,Representing
A vagyon növekedésének ütemével nincs gond, egy év alatt közel 20 százalékkal hízott a portfólió / Fotó: Shutterstock

A kasszákhoz érkező befizetések nagyobb részét változatlanul a tagok adják: az általuk befizetett tagdíj 64 milliárd forintot ért el a második negyedévben, amely 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkáltatói hozzájárulások mértéke, ha nem is ekkora mértékben, de szintén emelkedett: valamivel meghaladta a 21,7 milliárd forintot, amely 8,6 százalékos emelkedés 2023. azonos időszakához képest.

A taglétszám lassú apadását viszont változatlanul nem sikerült megállítani a pénztáraknál az MNB adatai szerint: június végén 1,069 millió tagot tartottak nyilván a szolgáltatók, amely csak 0,8 százalékkal – nagyjából tízezer fővel – ugyan, de kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A taglétszám lassú apadásának az oka, hogy az új belépők száma még mindig nem tudja a kilépőkét és a szolgáltatásban részesülőkét. (Új belépőből egyébként 2024 első felében is nagyjából annyit – 14,4 ezret – regisztráltak, mint egy évvel korábban.)

Ami viszont különösen figyelemre méltó, hogy a kasszáknál tovább növekedett a tagság átlagéletkora: 

miközben 2022. végén még 66,2 százaléknyian tartoztak a 45 éves, vagy idősebb korosztályhoz, addig tavaly decemberben már 68 százalék felett járt ez az arány.

Eközben a 30 év alatti tagság aránya 2023. végén már a 4 százalékot sem érte el, és a 30-44 éveseké is csak 27,9 százalékot tett ki, miközben egy évvel korábban még 30 százalék közelében járt.

A pénztárak az utóbbi időszakban – az első befizetéshez kapcsolódó akcióik mellett – elsősorban a választható portfóliók számának a növelésével igyekeztek növelni a szolgáltatásaik vonzerejét. Így ma már három nyugdíjkassza – az OTP, az Alfa és a Pannónia Nyugdíjpénztár – tagjai is hat befektetési csomag közül válogathatnak. Az OTP Nyugdíjpénztárnál az alacsony, közepes és magasabb kockázatot vállaló tagok is két-két portfólióból választhatnak. 

Az elmúlt időszakban több önkéntes nyugdíjkassza is a minimálisan elvárt tagdíj emelése mellett döntött, így egyre fogynak azok a szolgáltatók, amelyeknél havi 5-6 ezer forintnyi befizetés is elegendő.

Kivételek persze akadnak: az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár – amely esetében egyébként havi 8 ezer forint a minimálisan elvárt havi tagdíj – legutóbb a múlt év elejével módosított ezen az összegen.

 

Annak hátterében, hogy az önkéntes nyugdíjkasszák létszáma a szektor stabil teljesítménye ellenére is stagnál, vagy enyhén csökken, elsősorban az állhat, hogy a jelenlegi szabályozás már nem ösztönzi a munkáltatói befizetéseket, amelyek sokak számára motivációt jelentettek a pénztári öngondoskodásra

– mondta a Világgazdaságnak Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Az pedig – tette hozzá –, hogy a 30 év alatti korosztály aránya meglehetősen alacsony a tagságon belül, érthető, hiszen esetükben három-négy évtizedes befektetési időtávról lehet beszélni, miközben még nem elsősorban a nyugdíjcélú megtakarítások motiválják őket. A szakértő szerint viszont a fiatalok eredményesebb eléréséhez, illetve általában a taglétszám növeléséhez is hozzájárulhat, ha a kasszák a jelenleginél nagyobb figyelmet fordítanak az online csatornák fejlesztésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.