BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl az ezermilliárdon: elképesztően sok pénzt kaptak kölcsön a kkv-k a kormányzati program eredményeként

A Baross Gábor-hitelprogram keretösszegét kétszer is meg kellett emelni. A jogosult cégek minden esetben gyorsan elkapkodták a hitelt.

A Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram akkora siker, hogy az EXIM Magyarország az 1200 milliárd forintos keretösszeg 84 százalékát, tehát 1011 milliárd forintot már folyósított is a kölcsönt felvevőknek – derül ki a pénzintézet hétfői közleményéből. A program keretében eddig 1436 hazai vállalkozás jutott forráshoz, és összesen 3707 szerződést kötöttek meg.

A,Construction,Worker,Wearing,A,Yellow,Hard,Hat,And,Safety, hitel
Sok vállalkozásnak dobott mentőövet a program keretében felvehető hitel / Fotó: Shutterstock

A hitelprogram sikerét az is jelzi, hogy a 2023 februárjában elindított lehetőség 

keretösszegét már kétszer is meg kellett emelni, előbb még tavaly 1000 milliárd forintra, majd idén 1200 milliárd forintra. 

Utoljára január 15-ig lehetett pályázni a forrásokra, amit február közepére a hiteligénylők már le is fedtek, júniusban pedig már a szerződéskötések is megtörténtek.

A hazai vállalkozások forintban akár 5 százalékos, euróban pedig akár 3 százalékos kamat mellett juthattak forráshoz, legfeljebb 10 éves futamidő mellett. A programot az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártás, a turizmus és vendéglátás, az autóipar, valamint a logisztika ágazataiban működő vállalatok vehették igénybe.

Ezek voltak a legnépszerűbb hitelek a programban

Az EXIM azt is elárulta, hogy milyen hitelekre kötöttek szerződést a vállalkozások. A 3707 hitelből 472 volt beruházási hitel, 898 forgóeszközhitel, és 2337 volt a lízingszerződések száma. A szerződött hitelek több mint 99 százalékát az EXIM által refinanszírozott banki partnereken keresztül fogadták be. Az ügyletek elemzése szerint az ügyfelek 71 százaléka került ki a kis- és középvállalkozások közül, és a hitelek 70 százaléka euróalapú volt.

Dr. Berta Adrienn, az EXIM Magyarország üzleti vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy már a kezdetektől látható volt a hatalmas igény a lehetőség iránt. A folyósított hitelek pedig hozzájárulhattak a gazdaság fellendítéséhez és a vállalati hitelezés élénkítéséhez is. Ez volt Magyarország történetének egyik legnagyobb volumenű hitelprogramja.

Tekintve, hogy az EXIM 2023 végén 2439 milliárd forintos hitelállománnyal rendelkezett, a program a bank életében is valószínűleg fontos szerepet játszott.

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.